Блок “Український регіональний актив” з наступного тижня має намір відкрити “гарячу лінію” для перевірки списків виборців.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомила лідер блоку “Український регіональний актив” Людмила СУПРУН.

За її словами, відповідна «гаряча лінія» почне свою роботу 24 вересня і завершить 27 вересня.

Відео дня

Л.СУПРУН зазначила, що на даний момент розробляється відповідна електронна програма, яка міститиме відомості про усіх виборців, які включені до списків.

Вона наголосила, що протягом чотирьох днів кожен виборець матиме змогу безкоштовно подзвонити на “гарячу лінію” і перевірити, чи є він у списках. У випадку, якщо хтось не знайде себе в списках, сказала Л.СУПРУН, можна буде звернутися до судових інстанцій та відновити своє право на голосування. “Ми хочемо допомогти громадянам, щоб вони могли свій голос захистити”, - сказала вона.

Крім того, Л.СУПРУН повідомила, що блок має намір запровадити систему контролю за підрахунком голосів за результатами дострокових виборів до Верховної Ради.

Зокрема, за її словами, спостерігачі від блоку, які будуть знаходитися на кожній з виборчих дільниць, контролюватимуть хід голосування на виборах.

Також, наголосила вона, після підрахунку голосів на кожній із дільниць, будуть оприлюднені копії, а потім і оригінали протоколів результатів голосування. “Ніхто не зможе вкрасти голоси виборців”, - сказала Л.СУПРУН.

За її словами, це робитиметься для того, аби уникнути фальсифікації результатів виборів.

Л.СУПРУН наголосила, що сьогодні деякими політичними силами розробляється процедура заміна протоколів під час їх передачі до окружних виборчих комісій.

Крім того, за її словами, сьогодні виникає проблема щодо формування виборчих комісій, оскільки деяких членів змушують фальсифікувати результати на користь тієї чи іншої політичної сили.

Л.СУПРУН також не виключила, що після дня голосування буде намагання знищити бюлетені на деяких дільницях, щоб не було можливості встановити результати волевиявлення. “Але якщо на цих виборах відбудеться фальсифікація, то громадяни України можуть на вибори в принципі вже не ходити”, - сказала вона.