Колишній перший заступник попереднього мера Києва Олександра ОМЕЛЬЧЕНКА, народний депутат V скликання фракції “Наша Україна”, кандидат у народні депутати на дострокових парламентських виборах від блоку “Наша Україна – Народна Самооборона” (№71) Валерій БОРИСОВ презентував сьогодні в УНІАН об’єднання громадян “Київська громада” як орган контролю за владою столиці.

На прес-конференції на тему “Київська громада” як альтернатива діючій міській владі” В.БОРИСОВ, який є головою об’єднання, зазначив, що з того часу, як до влади в Києві прийшли нові люди, місто стає все менш придатним для життя, а “непрогнозована влада” вдається до хаотичних дій і дедалі більше паралізує життєдіяльність столиці.

“Потрібно покласти край такому ганебному стану речей, коли мер сам приймає бюджет міста, сам його виконує і сам себе контролює. За таких правил будь-яка людина, яка очолить столичну владу, перетвориться на нового “Черновецького”. Принциповим для Києва є розділення посад міського голови і голови міської держадміністрації з відповідним розподілом їхніх повноважень”, - зазначив В.БОРИСОВ.

Відео дня

При цьому він наголосив, що процес змін у Києві необхідно починати негайно. В.БОРИСОВ повідомив, що фракція блоку “НУ– НС” у новому парламенті ініціюватиме негайне прийняття змін до законів “Про столицю України” і “Про місцеве самоврядування”.

Водночас, за його словами, щоб швидше рухати процес, було створено об’єднання “Київська громада”, метою якого є розробка та реалізація стратегічного плану розвитку Києва. Передбачається, що це буде комплексна програма, яка охопить найважливіші сфери життя міста.

Лідер громадської організації повідомив, що вже створені робочі групи, які готують проекти реформування міських систем освіти, медицини, комунального господарства, пенсійного забезпечення і працевлаштування молоді. Окрема увага, за його словами, буде приділена транспортним проблемам та екології столиці.

В.БОРИСОВ закликав до співпраці політичні та громадські сили.

“Незабаром ми будемо мати змогу презентувати широкій громадськості нашу програму з тим, щоб кияни знали, що їх очікує через місяць, через 5 чи через 10 років”, - додав він.

Для реалізації мети, на переконання членів “Київської громади”, перш за все, необхідно активізувати процес створення органів самоорганізації населення, який за останні півтора роки практично призупинений. Негайно слід делегувати районам міста повноваження і бюджети, та продовжити цей процес до рівня мікрорайону, вулиці, кожного будинку. А по-друге, вважають у “Київській громаді”, необхідно обрати нову сильну команду керівництва міста, в якій будуть професіонали, а не “аматори”, як у нинішній.

“Ключ до успіху – це сильна влада під контролем киян”, - наголосив В.БОРИСОВ.

Що стосується теми можливих позачергових виборів Київського міського голови, В.БОРИСОВ сказав, що об’єднання підтримуватиме того з кандидатів на пост мера Києва, який запропонує програму розвитку столиці, яка якнайближче або 100-відсотково співпадатиме з їхньою програмою.

За інформацією голови “Київської громади”, засновниками організації є фізичні особи - громадяни, які проживають у Києві. Установчий з’їзд нової організації відбувся у понеділок, 17 вересня.