Презентовано спеціальний випуск культурологічного журналу “Хроніка-2000”, де оспорюється дата заснування Дніпропетровська.

Як повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН доцент Дніпропетровського національного університету Олег РЕПАН, згідно з дослідженнями, в 1645 році є перша згадка про Новий Кодак, тобто про місто з якого бере початок Дніпропетровськ. За його словами, виходячи з цього, на сьогодні Дніпропетровську має бути не 230 років, як вважається, а 362.

О.РЕПАН зазначив, що матеріал в даному журналі “не є класично науковим”, і текст поданий без посилань на джерела, тому він не може бути науковою підставою для передатування. Водночас він додав, що найближчим часом буде видана монографія з даного питання з посиланням на документи, на історичні матеріали. Науковець зазначив, що після цього відбудеться її обговорення і ”тоді, заручившись підтримкою солідних істориків, ми будемо звертатися до міської влади Дніпропетровська все ж таки внести корективи в сучасне датування міста”.

Відео дня

О.РЕПАН вважає, що дата заснування міста – 1776 рік з історичної точки зору є неможливою, оскільки вона прив’язана до документу - плану побудови так званого Катеринослава. Він зазначив, що цю дату “знайшли за часів Л.Брежнєва, щоб можна було відсвяткувати 200-річний ювілей”. Науковець вважає, що ряд документів свідчать, що саме з Нового Кодаку розпочинається історія Дніпропетровська, і в журналі містяться аргументи щодо цього.

Науковий співробітник Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Валентин СТАРОСТІН також навів аргументи, які підтверджують теорію щодо перших згадок, які припадають на 1645 рік. При цьому він зазначив, що під час написання матеріалу вони спиралися тільки на друковані джерела.

Поет і перекладач Семен ЗАСЛАВСЬКИЙ, у свою чергу, повідомив, що в цьому номері журналу є багато розповідей про людей краю, “які дали і світову надбання великі”. За його словами, журналі також багато розповідей про історію міст та сіл Дніпропетровщині, багато матеріалів і про місто Новий Кодак.

Фундатором даного проекту є підприємець Олексій ЛАЗЬКО, який наголосив, що Україна не може розвиватися без своєї історії. За його словами, про історію свого краю треба знати і “передавати з покоління в покоління”. Він зазначив, що завдання проекту – з’ясувати історичну істину.

Професор архітектури Лариса СКОРИК вважає, що учасники проекту не тільки зробили “грунтовну науково-дослідницьку працю”, але й намагаються провести все це в практику.