Тендерна палата має намір ініціювати розпуск тендерних комітетів замовників за грубі порушення норм і положень закону про держзакупівлі.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління ТПУ Володимир ЛАБА.

За його словами, ініціатива виникла у зв`язку з тим, що під час перевірок ТПУ виявила численні порушення законодавства при проведенні тендерними комітетами замовників процедур держзакупівель, зокрема, включення до складу тендерних комітетів близьких родичів, що приводить до використання схем маніпуляцій умовами тендерних процедур. В ході перевірок виявлено також факти проведення так званих «централізованих процедур», коли органи місцевого самоврядування проводили закупівлі для підлеглих організацій.

Відео дня

Враховуючи перераховане і те, що згідно із законом про держзакупівлі у разі виявлення Міжвідомчою комісією з питань держзакупівель порушень в діяльності тендерних комітетів, Комісія має право прийняти рішення щодо виключення зі складу Комітету осіб, дії яких призвели до таких порушень. ТПУ з метою попередження і недопущення подібних фактів ініціюватиме розпуск Міжвідомчою комісією тендерних комітетів замовників, які порушили закон.

«Тендерні комітети очолюють, як мінімум, заступники керівників, і якщо ми говоримо про розпорядників нижчого рівня, то це, можливо, не так важливо, але якщо йдеться про серйозні міністерства, ті ж міські виконкоми, де Тендерні комітети очолюють або заступник міністра, або заступник голови міськвиконкому, або керівники підприємств великих, і завтра їхні прізвища будуть розміщені на офіційних сайтах Міжвідомчої комісії, і що цим людям – держслужбовцям високого рангу заборонено брати участь в роботі Тендерних комітетів за допущені порушення, то це буде дієвим механізмом», - сказав він.

«Обнародування цієї інформації і буде тим механізмом, який змусить наступний Тендерний комітет по-іншому ставитися до виконання вимог закону», - заявив В.ЛАБА, зазначивши, що у нього є інформація, що після розпуску Тендерних комітетів за підсумками ревізій ГоловКРУ були призначені нові комітети, і вони стали працювати в рамках чинного законодавства.