Громадськість м. Дніпропетровська вже давно непокоїть проблема неправдивого визначення віку міста. Є всі підстави розпочинати літочислення міста від 1645 року – першої писемної згадки про НОВИЙ КОДАК. Це козацьке місто знаходилося на території сучасного Дніпропетровська і було важливим воєнним, економічним та адміністративним центром Вольностей Війська Запорозького. Новий Кодак був центром Козацької паланки і вже у середині 1750-х років налічував понад пять тисяч мешканців. Саме на його базі і розбудовувався КАТЕРИНОСЛАВ.

    17 вересня 2007 р. о 14 год. 30 хв. В інформаційному агентстві «УНІАН» відбудеться презентація спеціального випуску культурологічного журналу «Хроніка-2000», присвяченого Дніпропетровщині. Це видання вже не раз готувало випуски, в яких були представлені історія та культура різних областей нашої країни, проте це число особливо цікаве через представлене багатоаспектне дослідження, в якому науковці доводять хибність прийнятого зараз датування часу початку Дніпропетровська. Зацікавлений читач знайде на сторінках журналу численні підтвердження тези про існування вже в 17 столітті потужної урбаністичної традиції, яка не переривалася.

Відео дня

    Ініціативна група (фундатор проекту Олексій Лазько, кандидат історичних наук, доцент Дніпропетровського національного університету Олег Репан, поет і перекладч Семен Заславський,  гетьман Олександр Притула, академік архітектури Лариса Скорик) та представники громадськості міста ініціюють громадське обговорення проблеми датування міста з наступним зверненням до Дніпропетровської міської ради з пропозицією уточнити час заснування міста. Дніпропетровськ бере свій початок від міста Новий Кодак – центру Кодацької паланки Вольностей Війська Запорозького. Перша згадка про Новий Кодак припадає на 1645 рік.

Орг.80662182996