На прес-конференції будуть представлені результати експрес-опитування, що проводилося  4-11 вересня по усім регіонам України. Всього опитано 2300 респондентів віком від 18 років. Статистична похибка вибірки складає 2,4 %

 Головне запитання анкети - «За яку партію ви проголосуєте на наступних виборах». Завдання експрес-опитування – зробити оперативний зріз електоральних симпатій на етапі, коли ключові політичні сили вже виходять на фінішну пряму та набрали основний масив голосів своїх прихильників. 

Опитування проводилося на замовлення Інституту процесів соціального розвитку Фундацією стійкого розвитку суспільства. Аналітичний коментар динаміки та тенденцій передвиборчих симпатій на основі отриманих даних здійснить консультант проекту – Громаков Д.В. 

Відео дня

Назви партій (блоків) У % до числа опитаних

Комуністична партія України (оновлена) 1,3

Партія регіонів  26,1

Соціалістична партія України  1,2

„Блок Литвина”  1,6

„Блок Юлії Тимошенко”  27,2

Прогресивна соціалістична партія України  2,1

Комуністична партія України  2,2

Блок „НАША УКРАЇНА – НАРОДНА  САМООБОРОНА”  10,5

Виборчий блок політичних партій  „КУЧМА”  4,8

Інші  3,3

Проти всіх  3,4

Не піду голосувати  8,5

Не визначився  7,8

 

 100,0

1. З огляду на отримання певною мірою не очікуваних рейтингів окремих партій та блоку „КУЧМА” був проведений аналіз отриманих результатів із залученням окремих виборців. Виявилося, що  виборчий блок „КУЧМА” нарощує кількість своїх прихильників завдяки епатажним PR-акціям в рамках виборчої кампанії («досить платити податки»), доволі агресивній поведінці лідера Блоку. Крім того. Виявилося також, що виборчий блок підтримують ті    опитані, хто донедавна був схильний голосувати проти всіх, або не визначився з власними політичними преференціями.

 Крім того, багато громадян сприймає виборчий блок  „КУЧМА” двійником Партії регіонів і використання його для PR- технології. В ситуації, що склалася виборцям важко виявити вагомі розбіжності в програмах і гаслах Партії регіонів, КПУ і новоствореного блоку.

2. Така ж ситуація склалася з появою в списках партій та блоків Комуністичної партії України (оновленої). Ці обставини значною мірою пояснюють мотиви „переключення” громадян від одних до інших суб`єктів виборчих перегонів.

3. Падіння рейтингу Партії регіонів і зростання рейтингу БЮТ пояснюється докорінною зміною акцентів в агітаційних виступах, ефектом присутності лідера БЮТ в середовищі виборців як громадського і політичного діяча, а не державного діяча, як виглядають по суті поїздки В.Януковича та інших членів Кабінету Міністрів України, Голови Верховної Ради з невизначеним статусом (розпущена чи діюча). Їх поведінка сприймається громадянами як чіпляння за владу, яка вислизає з рук. Це значною мірою пояснює втрати позицій Партією регіонів, СПУ та КПУ.

4. Другою вагомою причиною зниження рейтингу Партії регіонів, СПУ та КПУ стала їх деструктивна позиція в стосунках з Президентом України, яка вже вочевидь веде  до загострення ситуації в суспільстві. Тим більше, що коаліція сліпо захищає урядовців, яким не симпатизує більшість громадян: Кузьмука, Рудьковського і Шуфріча.

Учасники прес-конференції

Керівник соціологічної служби Фундації стійкого розвитку суспільства – Кузка Сергій Анатолійович

Експерт – соціолог – Громаков Дмитро Вадимович

Директор Інституту процесів соціального розвитку - Прокопенко Андрій Леонідович

Більш детальна інформація про дослідження

Керівник дослідницьких програм Фундації – Руслан Павленко

8-067-507-31-22

parus21@univ.kiev.ua