На дострокових виборах до Верховної Ради проходять чотири політичні сили: БЮТ, Партія регіонів, блок “Наша Україна – Народна самооборона” та блок “КУЧМА”.

Відповідне опитування Фундації стійкого розвитку суспільства сьогодні на прес-конференції в УНІАН презентував керівник соціологічної служби фундації Сергій КУЗКА.

Так, за БЮТ готові проголосувати 27,2% опитаних, за Партію регіонів - 26,1%; за НУ-НС – 10,5%; за блок “КУЧМА” – 4,8%.

Відео дня

Решта політичних сил не долають 3% бар’єр. Зокрема, КПУ (оновлена), згідно з даними опитування, отримує 1,3%; СПУ – 1,2%; Блок Литвина – 1,6%; ПСПУ – 2,1%; КПУ – 2,2%, інші партії разом – 3,3%. Проти всіх готові проголосувати 3,4% респондентів, не підуть голосувати - 8,5%; ще не визначилися – 7,8%.

Як зауважив директор Інституту процесів соціального розвитку Андрій ПРОКОПЕНКО, з огляду на певною мірою неочікувані рейтинги окремих партій та блоку “КУЧМА” був проведений аналіз отриманих результатів.

За його словами, блок “КУЧМА” нарощує кількість прихильників завдяки епатажним PR-акціям, наприклад, гаслу “Досить платити податки” та доволі агресивній поведінці лідера блоку. Крім того, виявилось, що цей виборчий блок підтримують ті респонденти, хто донедавна був схильний голосувати проти всіх або не визначився з власними політичними преференціями.

А.ПРОКОПЕНКО додав, що багато громадян сприймають блок “КУЧМА” як двійника Партії регіонів і використання його як PR-технології. У ситуації, що склалася, виборцям важко виявити вагомі розбіжності у програмах і гаслах Партії регіонів і блоку «КУЧМА». А.ПРОКОПЕНКО пояснив низький рейтинг КПУ тим, що виборець плутає її з КПУ (оновленою).

Також він зауважив, що падіння рейтингу Партії регіонів і зростання рейтингу БЮТ пояснюється докорінною зміною акцентів в агітаційних виступах, ефектом присутності лідера БЮТ в середовищі виборців як громадського і політичного діяча, а не державного чиновника, як виглядають по суті поїздки прем’єр-міністра Віктора ЯНУКОВИЧА, інших міністрів та голови ВР 5-го скликання, лідера СПУ Олександра МОРОЗА.

Експерт додав, що їхня поведінка сприймається громадянами як «чіпляння за владу, яка вислизає з рук».

На думку А.ПРОКОПЕНКА, другою причиною зниження рейтингу Партії регіонів, СПУ та КПУ стала деструктивна позиція у відносинах з Президентом України, яка вочевидь веде до загострення ситуації у суспільстві. Тим більше, що коаліція «сліпо захищає урядовців», яким не симпатизує більшість громадян: віце-прем’єра Олександра КУЗЬМУКА, міністра транспорту Миколу РУДЬКОВСЬКОГО і міністра з питань надзвичайних ситуацій Нестора ШУФРИЧА.

Опитування проводилось 4-11 вересня у всіх регіонах України. Опитано 2 тис. 300 респондентів віком від18 років. Статистична похибка становить 2,4%.

Опитування проводилось на замовлення Інституту процесів соціального розвитку Фундацією стійкого розвитку суспільства.