За інформацією, отриманою з 290 вищих навчальних закладів, за результатами зовнішнього оцінювання на навчання зараховано 35 тисяч абітурієнтів.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор ЛІКАРЧУК.

Він назвав це досить важливим показником.

Відео дня

На прес-конференції директор МБО “Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти” Ганна ТОРОПОВА оприлюднила результати анонімного опитування, яке проводилось у червні 2007 року за фінансової підтримки фонду “Відродження”. За її словами, в опитуванні взяли участь 10 тисяч учасників зовнішнього оцінювання.

Як повідомила Г.ТОРОПОВА, згідно з результатами дослідження, більш як 80% опитаних дали позитивний відгук щодо об’єктивності перевірки своїх робіт. За її словами, під час повідомлення результатів тестування загалом конфіденційність результатів окремого учня було збережено, хоча і 9% учнів повідомили про порушення умов конфіденційності.

А.ТОРОПОВА вважає за доцільне запровадити систему апеляції, щоб учні могли побачити не лише свою роботу, але й познайомитись з результатами її перевірки. За її словами, лише 60% опитаних зазначили, що на тестуванні були присутні незалежні спостерігачі, а такі спостерігачі повинні бути у всіх пунктах тестування.

Коментуючи результати опитування, І.ЛІКАРЧУК зауважив, що для багатьох тестування у 2007 році “було чимось схоже на гру, мовляв, якщо результати мене задовільнять, то я ними скористаюсь, якщо не задовільнять, то не користуватимусь”.

Він категорично заперечив, що хтось із учасників тестування міг знати питання тестів наперед. “Я глибоко переконаний, що це суто юнацьке намагання похизуватися”, - сказав І.ЛІКАРЧУК.

За його словами, до Українського центру оцінювання якості освіти “надходила маса інформації, що учні наперед знали завдання, але з’ясовувалось, що завдання знали, але не ті, які були у тестових зошитах”. “Жодного випадку ні нами, ні правоохоронними органами, ні спостерігачами витоку інформації не зареєстровано”, - наголосив І.ЛІКАРЧУК.

Він заявив, що виступає за громадський контроль під час процедури тестування. За його словами, до прізвищ авторів тестування, до змісту тестових завдань до дня тестування, до змісту програмного забезпечення і до бази даних громадські спостерігачі не будуть допущені.

У свою чергу директор київської гімназії №30 “ЕкоНад” Лілія ДОНСЬКА висловила думку, що тестування має бути не стільки гарантією чесного вступу до вузу, скільки гарантією дотримання високого освітнього рівня в Україні. Вона вважає, що система тестування - це свого роду прорив. За її словами, вчителі, учні відчувають, “що ні наші програми, ні підручники, ні посібники для вчителів поки що не зав’язані на цій системі”.