В четвер 13 вересня 2007 року мусульмани України та всього світу зустрічають перший день Священного місяця Рамадан. Ознакою початку Рамадану є поява молодого місяця, що за астрономічними розрахунками припадає цього року на ніч з 12 на 13 вересня.

В п`ятницю 14 вересня 2007 року в мечеті Ісламського громадського культурного центру (за адресою вул. Дегтярівська, 25-А, Київ) відбудеться п`ятнична проповідь, присвячена початку Священного місяця Рамадан. Подібні заходи пройдуть у всіх містах і населених пунктах України, де є мусульманські громади.

Серед людей існує поняття “сприятливий час року”. В ісламі таким є Священний місяць Рамадан. Мусульмани дуже чекають його приходу, оскільки Рамадан – місяць, в який Бог надіслав Пророку Мухаммеду перше одкровення Корану. З часом Всевишній встановив віруючим поститися в Рамадан.

Відео дня

“О ті, хто увірував! Приписано вам піст, так само як його було приписано тим, хто жив до вас, – щоб ви були богобоязливими!“ (Коран, 2:183)

 “В місяць Рамадан, в який було низпослано Коран як дороговказ для людей, як роз’яснення прямого шляху і розрізнення (між істиною і кривдою), хто з вас застав цей місяць, мусять поститися...” (Коран, 2:185).

Піст для мусульман - очищення, вдосконалення своїх духовних якостей. Під час посту від сходу до заходу сонця віруючі відмовляються від їжі, пиття та інтимних стосунків. Головне призначення посту полягає в тому, щоб віруючий наблизився до Всевишнього шляхом стримання своїх пристрастей.

 Піст також навчає цінувати Божі дари - їжу й пиття. Віруючі на власному досвіді пізнають почуття голоду. Це спонукає бути більш чуйними до потреб мільйонів бідних людей. Саме протягом Рамадану мусульмани намагаються бути особливо щедрими.

Під час Рамадану мусульмани пильно стежать за своєю поведінкою, мовою, утримуються від поганих вчинків.

Наукою доведено, що піст позитивно впливає на організм людини. Втім, якщо людина хвора, знаходиться у подорожі, а жінка вагітна або годує немовля, допускається перенесення посту на інший час року. Тим, хто взагалі не може дотримуватися посту, дозволяється нагодувати або роздати милостиню біднякам.

Лише в Рамадан, окрім обов`язкових п`ятикратних молитов, щоночі мусульмани додатково здійснюють індивідуальні або колективні молитви, які називаються “таравіх”. Існує також сунна (практика) Пророка Мухаммеда, що полягає у прочитанні протягом Рамадану всього Корану. І сьогодні багато мусульман дотримуються такої практики - вдосконалюючи знання Священної Книги.

Останні десять днів Рамадану особливо цінні для мусульман, тому що саме в одну із цих ночей Пророку Мухаммеду було надіслане перше одкровення з Корану.

Поява наступного молодого місяця є ознакою закінчення Рамадану.

Священний місяць Рамадан - час, коли мусульмани, завдяки меншому перейманню мирськими турботами, мають хорошу можливість присвятити себе Богові - вдосконалюючи свою моральність і духовність.

Інформаційний відділ ВАГО “АЛЬРАІД”

вул. Дегтярівська, 25-А, Київ, Україна

Тел.: (044) 490 99 00, 490 99 96

Факс: (044) 490 99 22

E-mail: info@arraid.org

www.arraid.org