Тендерна палата України виявила у підприємств-монополістів порушень в державних закупівлях на 2,4 млрд. грн.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Правління Тендерної палати України Володимир ЛАБА.

Зокрема, за його словами, аналіз матеріалів ТПУ щодо проведених підприємствами, що є природними монополістами в базових галузях економіки, процедур державних закупівель на суму майже 3 млрд. грн. свідчить про існування цілої низки грубих порушень вимог чинного законодавства, загальна сума яких перевищує 2,4 млрд. грн.

Відео дня

В.ЛАБА зазначив, що сьогодні спостерігається стійка системна тенденція грубих порушень підприємствами-монополістами норм Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», зокрема, проводяться фіктивні тендери і закупівлі за високими цінами, мають місце факти просування на ринок тільки «своїх» і фіктивних фірм. Наслідком таких порушень В.ЛАБА назвав свідоме завищення ціни тендерної пропозиції на 10-30% і, відповідно, зростання собівартості товарів, робіт і послуг на 10-15 %, що знижує добробут людей. Як приклад В.ЛАБА навів зростання вартості електроенергії порівняно з минулим роком на 11%, залізничних перевезень - на 50%, тарифів на житлово-комунальні послуги - майже удвічі.

Як повідомив В.ЛАБА, порушення законодавства ТПУ знайшла при проведенні держзакупівель підприємствами, підлеглими «Укравтодору», - майже на 600 млн. грн. при проведенні 173 процедур; підприємствами, підлеглими «Укрзалізниці», - на 500 млн. грн. при проведенні 86 процедур; «Енергоатому» - на більше 100 млн. грн. порушень, НАК «Нафтогаз України» - майже на 10 млн. грн.

В.ЛАБА переконаний, що ключове значення для економіки України мають процеси державного регулювання природних монополій, які представляють базові галузі національної економіки, «а виведення їх з-під норм Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» лише підсилить порушення у сфері державних закупівель і виведе величезні суми з-під прямого контролю, в першу чергу, держави, і призведе до одноосібного розпорядження державними коштами.