Тендерна палата України закликає політичні сили припинити політичні спекуляції навколо цієї громадської організації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Правління ТПУ Володимир ЛАБА.

За його словами, з початком виборчої кампанії окремі представники політичних сил запустили в роботу «чорні PR-технології», спрямовані на дискредитацію ТПУ і чинного законодавства, що регулює сферу державних закупівель. При цьому, зазначив В.ЛАБА, деякі представники політичних сил безпідставно звинувачують посадовців ТПУ в корупції і порушенні законодавства.

Відео дня

«На глибоке переконання ТПУ, подібні заяви носять винятково політичний характер, мають на меті політичні спекуляції і не мають під собою жодних підстав або документального підтвердження», - наголосив В.ЛАБА.

У зв`язку з цим голова Правління Тендерної палати нагадав, що в органах управління ТПУ (Наглядова рада, Правління і Ревізійна комісія) представлені практично всі провідні політичні сили. При цьому їх представники в даний час входять або входили до складу цих органів.

Зокрема, він нагадав, що з серпня 2006 року по липень 2007 року Почесним президентом ТПУ була лідер фракції Партії регіонів Раїса БОГАТИРЬОВА, яку на посаді змінив член фракції КПУ Олександр ТКАЧЕНКО. При цьому, відзначив В.ЛАБА, остання редакція закону про держзакупівлі була розроблена і «проголосована коаліційною більшістю під керівництвом Р.БОГАТИРЬОВОЇ».

«Сьогодні стають незрозумілими заяви її однопартійців і, відповідно, заяви коаліційного уряду щодо того, що в ТПУ були факти корупції. Мені не зрозуміло, чи мають на увазі однопартійці колишнього Почесного президента ТПУ (Р.БОГАТИРЬОВУ - УНІАН) або нинішніх працівників ТПУ?», - сказав В.ЛАБА.

Він також нагадав, що першим віце-президентом ТПУ була депутат від «Нашої України» Ксенія ЛЯПІНА, віце-президентом ТПУ - член фракції Партії регіонів Людмила КИРИЧЕНКО. Крім того, зазначив В.ЛАБА, Наглядову раду ТПУ в даний час очолює член фракції СПУ Михайло МЕЛЬНИЧУК, а одним із розробників та ініціаторів нової редакції закону про держзакупівлі був член фракції СПУ, міністр внутрішніх справ Василь ЦУШКО. Ревізійну комісію товариства очолював депутат від фракції БЮТ Сергій ОСИКА.

Крім того, наголосив В.ЛАБА, за останню редакцію закону про держзакупівлі проголосували 362 депутати, і закон, таким чином, було «підтримано практично всіма політичними силами» і саме ця редакція розширила функції ТПУ з контролю у сфері держзакупівель.

«Ми хочемо звернутися до всіх політичних сил, ЗМІ і громадськості з проханням захистити ТПУ від брудних політичних PR-компаній і від політичного протистояння. ТПУ як громадська організація завжди діяла і діятиме поза політикою», - наголосив В.ЛАБА.

Як повідомляв УНІАН, Президент України Віктор ЮЩЕНКО неодноразово заявляв про корумпованість чинного законодавства у сфері держзакупівель і вказував на необхідність швидкого ухвалення змін до діючої редакції закону.

Прем`єр-міністр України Віктор ЯНУКОВИЧ 16 серпня, перебуваючи з робочою поїздкою в Харківській області, попросив Генеральну прокуратуру України додатково перевірити діяльність Тендерної палати.

«Більшої корупції, ніж у Тендерній палаті, в країні немає, тому вживатимемо найжорсткіші заходи», - сказав В.ЯНУКОВИЧ.

Довідка УНІАН. 14 липня ц.р. на спільному засіданні з`їзду і Наглядової ради ТПУ Почесним президентом ТПУ був обраний народний депутат V скликання Олександр ТКАЧЕНКО замість Раїси БОГАТИРЬОВОЇ, яка склала повноваження почесного президента ТПУ. У своїй заяві вона пояснила це тим, що її спроби реформувати сферу держзакупівель натрапляли на «нерозуміння» і «опір».

На засіданні також було ухвалене рішення, що посаду голови Наглядової ради ТПУ, яку раніше обіймав О.ТКАЧЕНКО, займе народний депутат V скликання Михайло МЕЛЬНИЧУК (фракція СПУ).

Першим віце-президентом ТПУ став академік Юрій ПАХОМОВ - радник прем`єр-міністра України.