Тендерна палата України почала відкликання всіх своїх судових позовів для розблокування процедур державних закупівель.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив президент ТПУ Володимир ЛАБА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, позови ТПУ були подані за фактами порушення процедур державних закупівель, у зв`язку з чим, відповідно до ст. 173 Закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», припинялося їх фінансування.

Відео дня

«Рішення про відкликання позовів було прийняте 5 вересня за підсумками розширеної наради з представниками ринку державних закупівель і, відповідно, вже з середи (5 вересня - УНІАН) почався процес відгуку цих позовів», - сказав В.ЛАБА, уточнивши при цьому, що громадська організація має намір відкликати з судових інстанцій близько 800 позовів.

В.ЛАБА зазначив, що рішення про відкликання позовів було викликане прагненням зняти напруження, що виникло навколо блокування фінансування державних закупівель напередодні опалювального періоду і проведення осінньо-польових робіт, а також існування низки спекуляцій навколо ТПУ

«Знявши всі позови, на сьогодні знятий і предмет звинувачень, і предмет розмови», - сказав він, зазначивши при цьому, що під час прийняття даного рішення ТПУ також враховувала завершення бюджетного року.

Разом з тим, як повідомив В.ЛАБА, враховуючи те, що у вказаних випадках були знайдені серйозні порушення, ТПУ передала матеріали до правоохоронних органів і Міжвідомчої комісії з питань держзакупівель для вживання відповідних заходів.

Крім того, ТПУ, відповідно до статті 12 Закону України, ініціюватиме розпуск Міжвідомчою комісією тендерних комітетів замовників, які допустили грубі порушення законодавства при проведенні держзакупівель.