Міністр праці та соціальної політики Михайло ПАПІЄВ пропонує створити робочу групу для обговорення вимог шахтарів-регресників.

Таку пропозицію М.ПАПІЄВ висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Я готовий, щоб ми зібрались у робочу групу, вислухали, які вимоги у шахтарів-регресників, спільно розробили проект закону України і направили його до Верховної Ради. Якщо це буде доречно – нехай Верховна Рада проголосує, ми будемо виконувати той закон, який буде проголосований і підписаний Президентом України”, - сказав М.ПАПІЄВ.

Відео дня

Міністр додав, що з розумінням ставиться до вимог шахтарів, але наголосив на тому, що їх вимоги не передбачені законами України. “Ми знаємо від якої політичної сили їдуть шахтарі-регресники. Я теж звертаюся до цієї категорії громадян і скажу: ми є виконавча влада. Тобто уряд виконує ті закони, які є чинними на сьогодні”, - пояснив він.

Водночас М.ПАПІЄВ назвав вимоги шахтарів їх конституційним правом на політичні ініціативи. “Але ці вимоги законами не передбачені. Вони вимагають підвищення для них регресії в 2-2,5 раза, а зараз бюджет Фонду загальнообов’язкового соціального страхування становить 2,8 млрд. грн. Якщо піти на ці пропозиції шахтарів-регресників, треба збільшити бюджет цього фонду на 5,6 млрд. грн. Доходами цього фонду є відрахування із заробітної плати працюючих громадян. Так що – треба підвищувати навантаження на фонд заробітної плати?”, - поцікавився міністр.

Як повідомляв УНІАН, піший похід Донецькою областю з вимогою виплатити страховки і регреси шахтарі-інваліди почали 31 серпня. В акції беруть участь 14 гірників-інвалідів. Шахтарі планують прибути до Києву 11 вересня. Основними вимогами шахтарів є правильний перерахунок сум відшкодування збитків, а також сум щомісячних страхових виплат з урахуванням зростання мінімальної заробітної плати.

Крім того, інваліди-регресники вимагають притягнути до кримінальної відповідальності посадовців, які допускали систематичні правопорушення при розрахунку цих виплат.