Уряд планує в 2008 році збільшити бюджет Пенсійного фонду України: він планується у розмірі 120 млрд. грн, що на 24 млрд. грн або 25% більше, ніж у 2007 році. Як передає прес-служба Мінпраці, про це повідомив Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв сьогодні, 10 вересня, в Києві, під час прес-конференції.

За словами Папієва основною причиною росту бюджета Пенсійного фонду є підвищення заробітних плат. Міністр також повідомив, що середній розмір пенсії в 2008 році збільшиться на 120 грн і складе 630 грн. А якщо порівняти з 2005 р., тоді середня пенсія була 380 грн.

Нагадаємо, що цьогорічний бюджет Пенсійного фонду України складає 95,6 млрд. грн., що на 25,4 млрд. грн. більше, порівняно із 2006 роком, а середній розмір пенсії до кінця року складе 588 грн.

Відео дня

Урядовий проект Держбюджету — соціально орієнтований і фінансово виважений

 На цьому наголосив Міністр праці та соціальної політики України Михайло ПАПІЄВ під час брифінгу в столичному інформагентстві УНІАН, присвяченого новим ініціативам Уряду в сфері пенсійного забезпечення.

 Зокрема, з метою упередження „пересоціалізації” основного фінансового документу країни Кабінетом Міністрів Віктора ЯНУКОВИЧА підготовлено чіткі й зрозумілі критерії оцінки його соціальності. Їх буде представлено на розгляд громадськості у 20-их числах вересня поточного року в рамках презентації базового проекту Стратегії розвитку України як соціальної держави.

 Головне у критеріях підходу до формування соціальної складової видатків Держбюджету, поінформував керівник Мінпраці, полягає в тому, що частка зарплат у загальній структурі доходів населення має  перевищувати 50% і випереджати розміри соціальних трансфертів (пенсій, державних допомог та ін.).

Адже саме заробітна плата є основою для зростання соціальних виплат, тож Уряд принципово наполягає на тому, щоб збільшити не на відсотки, а в рази зарплати громадян України.     

І це — за умови збереження політичної стабільності в державі — Кабінет Міністрів Віктора ЯНУКОВИЧА зробить у найближчі 2-3 роки, підкреслив Міністр.

Держава має з усією відповідальністю усвідомлювати свій борг перед пенсіонерами і приділяти увагу повноцінному забезпеченню їх потреб. Людина, яка все своє життя пропрацювала, не повинна у літньому віці ставати жебраком, отримуючи мізерну пенсію, - повідомив Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв сьогодні, в Києві, на прес-конференції.

У попередні роки, за його словами, пенсії підвищувалися, але на мінімально можливий коефіцієнт, який дорівнював 20 відсоткам темпів зростання середньої заробітної плати, і стосувалося це підвищення лише близько 1 мільйона пенсіонерів. Нині Уряд застосовує нові підходи до розв’язання проблем у пенсійному забезпеченні.

З метою ліквідації різниці в розмірах пенсій, які призначаться сьогодні і тих, які були призначені до 2004 року, вперше прийнято рішення збільшити пенсії майже на 100 відсотків темпів зростання середньої заробітної плати в галузях економіки України за попередній рік і поширити це підвищення на всі трудові пенсії, у тому числі – призначені у мінімальних розмірах. Завдяки цьому з 1 вересня майже всі українські пенсіонери – а це 12 мільйонів чоловік – отримали підвищені пенсії. Тим самим Уряд зробив реальний крок до відновлення диференціації пенсій. Якщо у грудні 2006 року середній розмір пенсії (457 грн) перевищував мінімальний (366 грн) на 25 відсотків, то з вересня цього року – на 42 відсотки (середній розмір пенсії очікується на рівні 588 грн проти мінімальної у розмірі 410 грн).

Михайло Папієв поінформував, що з 1 жовтня 2007 року пенсійні виплати знову підвищаться – у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму і розміру мінімальної пенсії. Їх буде профінансовано на 100 відсотків. На сьогодні вже виплачена більша половина суми коштів, необхідної для виплати пенсій та грошової допомоги. В цілому потреба в коштах на зазначені цілі у вересні становила 8,8 млрд. гривень.