До парламенту України на дострокових виборах 30 вересня мають реальні шанси пройти 6 партій і блоків - Партія регіонів (31,1%), БЮТ (22%), “Наша Україна-Народна самооборона” (12%), СПУ (5,1%), Блок Литвина (4,3%), КПУ (3,6%). Такі дані опитування, проведеного Інститутом політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г.Шевченка, оприлюднив на прес-конференції в агентстві УНІАН голова ради директорів цього інституту Володимир БОНДАРЕНКО.

За його словами, також мають шанси пройти до парламенту Християнський блок (2,5%), ПСПУ (2,2%) та Партія ВО “Свобода”(2,2%). При цьому В.БОНДАРЕНКО зауважив, що не визначились з цим питанням 2,9% респондентів, а не підуть на вибори - 5,5%.

В.БОНДАРЕНКО пояснює ріст рейтингу СПУ, в першу чергу, зміною тактики - відмовою від тез про те, що дострокових виборів не буде, і переходом до активної агітації “від дверей до дверей”. Він вважає, що збільшенню рейтингу СПУ та Партії регіонів сприяло проведення пленарного засідання 4 вересня, на якому депутати відмовились від недоторканності і пільг. За словами В.БОНДАРЕНКА, ріст рейтингу Блоку Литвина пов’язаний з чималою кількістю зустрічей лідерів блоку з виборцями в регіонах, а також цікавою виборчою програмою, яка передбачає встановлення погодинної оплати праці на рівні 25 гривень за годину.

Відео дня

Голова ради директорів Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г.Шевченка вважає, що у разі перемоги на виборах антикризової коаліції прем’єром знову буде Віктор ЯНУКОВИЧ, а головою Верховної Ради України Олександр МОРОЗ. За його словами, у разі перемоги демократичної коаліції прем’єр-міністром буде Юлія ТИМОШЕНКО, а головою Верховної Ради України - Юрій ЄХАНУРОВ.

Водночас, В.БОНДАРЕНКО не виключає можливості реалізації сценарію, коли кандидати в народні депутати тієї політичної сили, яка програє на виборах, відмовиться складати присягу. І у випадку, коли буде 150 таких кандидатів, парламент буде недієздатним. Він наголосив, що такий сценарій досить небажаний, оскільки вже сьогодні не підтримують проведення дострокових виборів 38,6% опитаних громадян.

Опитування проводилося з 29 серпня по 4 вересня, було опитано 2014 респондентів. Статистична похибка вибірки становить 2,2%.