Представники землевласників КСП «Бориспільське» (Київська обл.) заявляють про наміри вдатися до радикальних акцій протесту через бездіяльність влади і правоохоронних органів у розв’язанні земельного конфлікту.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив депутат Бориспільської міськради Ярослав ГОДУНОК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Через тиждень-дві ми зробимо все, щоб та траса (Київ-Бориспіль - УНІАН) не їздила декілька тижнів, і не дамо злетіти жодному літаку, доки влада не розв’яже земельний конфлікт», - сказав він.

Відео дня

За його даними, щоб розв’язати земельний конфлікт селяни готові продати свої ділянки орієнтовно за 5 тис. дол./сотка, проте їм пропонують купити її по 900 дол./сотка. Тоді як земля в Бориспільському районі оцінюється в 20 тис. дол./сотка.

За словами коменданта наметового містечка біля села Щасливе (Бориспільський р-н) Петра КЕТЛІНСЬКОГО, ініціативна група ухвалила рішення про розширення наметового містечка від Червоного Хутора до аеропорту «Бориспіль» через ігнорування правоохоронними органами звернень громадян з приводу вирішення земельного питання.

Присутній на прес-конференції народний депутат України (БЮТ) Сергій МІЩЕНКО повідомив, що сьогодні о 14.00 відбудеться судове засідання в Адміністративному суді, на якому слухатиметься справа про незаконне захоплення земель КСП «Бориспільське».

«Суд має поставити крапку в тому, на чиїй стороні у нас закон», - сказав він.

На його думку, захоплення землі не могло бути здійснене без участі чиновників з об`єднаним великим капіталом.

За даними С.МІЩЕНКА, внаслідок захоплення земельних ділянок площею 2,5 тис. га компанією «Укрфінком», 541 сім`я була позбавлена права власності на землю. Він також повідомив, що 45,2% «Укрфінком» належить банку «Хрещатик», а 49% - агрофірмі «Троянда».

За інформацією директора Адвокатської групи України Володимира ШАХРАЯ, частину земель компанія «Укрфінком» продала, і там вже зводяться будинки, що значно ускладнить повернення земель їхнім власникам.

Як повідомлялося, після ініціації в 1998 року з боку кредиторів банкрутства КСП «Бориспільське» і «Бортничи» ліквідаційна комісія в 2001 році укладає з АТЗТ «Укрфінком» договір купівлі-продажу на землі і майно колишніх сільгосппідприємств, а потім за позовом «Укрфінкому» до ліквідаторів Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області зобов`язав Бориспільську райдержадміністрацію видати розпорядження про безплатну передачу у власність «Укрфінкома» більше 4 тисяч га землі. До переліку цих земель увійшли і селянські паї, хоча на момент банкрутства вони вже не належали до земель КСП і перебували у приватній власності жителів Щасливого і Гори.

Селяни дізналися про ці махінації лише в березні 2006 року, коли Бориспільський міжрайонний суд скасував їхні акти на право власності на землю.

Оскільки терміни апеляційного оскарження за багатьма судовими рішеннями вже закінчилися, селяни організували акцію протесту вздовж Бориспільської траси.

16 серпня Київський адміністративний апеляційний суд відновив терміни оскарження рішення Бориспільського міжрайонного суду, яким у місцевих селян були відібрані земельні паї.

30 серпня Президент України Віктор ЮЩЕНКО після повернення з Харкова пообіцяв жителям сіл Щасливе і Гора, що завтра їм повернуть землю.

В.ЮЩЕНКО повідомив, що місяць тому доручив юридичному департаменту Секретаріату Президента спільно з обласною прокуратурою розібратися в ситуації, що склалася з їхньою власністю на землю.

За словами В.ЮЩЕНКА, за підсумками перевірки стало зрозуміло, що «один злодій від суддівства» Бориспільського міського суду Київської області КОРНІЄЦЬ самостійно без запрошення сторін на судове засідання виніс ухвалу, якою забрав майже у 500 громадян одну тисячу гектарів землі.