Лише три політичні сили - Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко та блок “Наша Україна – Народна самооборона” – пройшли б до парламенту, якби вибори відбулись найближчої неділі.

Такі результати соціологічного опитування сьогодні під час прес-конференції в УНІАН обнародував виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації “Моніторинговий центр” Руслан ТКАЧ.

Згідно з результатами опитування, за Партію регіонів готові проголосувати 27,2% громадян, за Блок Юлії Тимошенко – 26,8%, за блок “Наша Україна – Народна самооборона” - 10,9% респондентів.

Відео дня

На межі подолання тривідсоткового бар’єру опинилась Комуністична партія України, за яку, згідно з результатами опитування, готові проголосувати 2,9% громадян.

Серед тих політичних сил, що не подолали прохідний бар’єр, опинилися блок “КУЧМА”, який набрав 2,3% голосів респондентів, Прогресивна соціалістична партія України, за яку готові проголосувати 2,2% опитаних, Блок Литвина та Соціалістична партія України, які набрали по 1,3% голосів респондентів.

При цьому за інші сили готові віддати свій голос 3,7% опитаних, проти всіх збираються голосувати 3,8% респондентів, 8,2% громадян ще не визначилися із вибором, а 9,4% респондентів взагалі не збираються голосувати.

Р.ТКАЧ також відзначив, що, порівняно із минулим опитуванням, помітною є динаміка рейтингів партій. “На минулій статистичній вибірці, якщо приплюсувати рейтинг Партії регіонів до Комуністичної партії, то він практично порівнювався з рейтингом Блоку Юлії Тимошенко та блоку “Наша Україна – Народна самооборона”. Зараз ви бачите суттєві відмінності. Тому я скажу, що динаміка присутня”, – зауважив він.

На думку Р.ТКАЧА, цілком логічним з огляду на передвиборну рекламу є зниження рейтингу СПУ. "Я думаю, що реклама, яка направлена проти виборів, вона на те і працює”, - сказав Р.ТКАЧ.

Він вважає, що хоча рейтинг КПУ, за результатами даного опитування, знизився, проте ця партія все ж таки пройде до парламенту.

Зростання рейтингу блоку “КУЧМА”, на думку Р.ТКАЧА, пов’язане не з рейтингом самого блоку, а з рейтингом екс-Президента України Леоніда КУЧМИ як особистості.

“І хоча ми з вами знаємо, що КУЧМА заявив про те, що він не має відношення до цього блоку, але я вам скажу, що особливо люди по селах, сільських, віддалених місцевостях не дуже звертають уваги на новини”, - зазначив Р.ТКАЧ.

Він також зауважив, що рейтинг БЮТ покращився, якщо порівнювати дані презентованого сьогодні і минулого опитувань. На думку Р.ТКАЧА, якщо він і далі зростатиме, то блок неминуче обжене Партію регіонів.

Соціологічне опитування проводилося з 22 по 26 серпня 2007 року у всіх регіонах України. Всього було опитано 2100 респондентів, вибірка репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки становить 2%.