Сьогодні Окружний адміністративний суд м. Києва розпочав розгляд скарги блоку «Наша Україна – Народна самооборона» щодо визнання незаконними дій Міністерства юстиції України, яке видало самопроголошеним лідерам Громадянської партії “Пора” документи цієї політичних сили.

Про це заступник керівника центрального штабу блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Микола ОНІЩУК повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він нагадав, що блок НУ-НС звернувся до суду з вимогою визнати неправомірним видачу Міністерством юстиції нібито новому керівництву партії “Пора” документів, необхідних для реєстрації суб’єкта виборчої кампанії у Центральній виборчій комісії (копії свідоцтва про реєстрацію партії та статуту).

Відео дня

М.ОНІЩУК сказав, що НУ-НС очікує на позитивне рішення суду, оскільки відповідно до закону, партії, що увійшли до складу блоку, а потім вирішили вийти з нього, втрачають можливість стати суб’єктом виборчого процесу.

М.ОНІЩУК пояснив, що відповідно до закону, партія може зареєструватися окремим суб’єктом виборчої кампанії, якщо вона вийшла з блоку не пізніше ніж за 90 днів до виборів. При цьому він нагадав, що виборча кампанія з позачергових виборів тримає лише 60 днів і, таким чином, партія “Пора” не може взяти самостійну участь у виборах.

М.ОНІЩУК також додав, що ЦВК має відмовити “Порі” у реєстрації, оскільки у такій ситуації закон цього не дозволяє.

На його думку, навіть якщо ЦВК й зареєструє “Пору” суб’єктом виборчого процесу, суд зобов’яже комісію скасувати таке рішення як неправомірне.

Як повідомлялося, 21 серпня у деяких ЗМІ з’явилося повідомлення, що 7-й з’їзд громадянської партії “Пора” ухвалив рішення про вихід з блоку “Наша Україна - Народна самооборона” і відкликав з його виборчого списку своїх кандидатів.

Між тим, член Політради «Пори» Владислав КАСЬКІВ заявив, що ця інформація є фальшивкою.

За словами В.КАСЬКІВА, партія “Пора” жодних дій щодо виходу з мегаблоку не робила.

Що ж до Ярослава ГОДУНКА, якого нібито переобрали головою Політради “Пори”, то, за даними В.КАСЬКІВА, його виключили з партії ще за декілька місяців до дострокових виборів “за незаконні махінації із землею".

22 серпня прес-секретар ГП "Пора" Мар`яна ПОЧТАР заявила, що блок "Наша Україна-Народна самооборона" офіційно звернувся до правоохоронних органів з вимогою провести розслідування щодо фальсифікації документів учасника блоку - Громадянської партії «Пора».

За її словами, у зверненні наводяться факти фальсифікації документів партії щодо проведення 20 серпня 2007 року з`їзду, зокрема повідомлення до ЦВК, на якому стоїть підроблений відтиск печатки Громадянської партії "Пора", що містить ознаки кримінального злочину.