Керуючись ст.43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", з метою забезпечення додаткових джерел надходження коштів у доходну частину місцевих бюджетів обласна рада вирішила:

1. Прийняти звернення  обласної ради до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, голів обласних рад нафтогазовидобувних областей України та голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим щодо забезпечення додаткових доходних джерел місцевих бюджетів  (додається).

2. Голові обласної ради Шапошніку В.І. направити звернення обласної ради до Президента, Голови Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, голів обласних рад нафтогазовидобувних областей України та голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Відео дня

Голова                                                                                            В.І. Шапошнік

 Додаток до рішення обласної радип’ятого скликаннявід 04.04.2007

Звернення

Сумської обласної ради

до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, голів обласних рад нафтогазовидобувних областей України та голови Верховної Ради  Автономної Республіки Крим щодо забезпечення місцевих бюджетів додатковими доходними джерелами

 Депутати Сумської обласної ради вдруге звертаються до вищих посадових осіб у державі, щоб привернути їх увагу до проблем місцевих бюджетів.  Розглянувши показники виконання місцевих бюджетів Сумської області за 2006 рік, депутатський корпус стурбований тим, що органи місцевого самоврядування не в змозі у повному обсязі забезпечувати виконання делегованих та власних повноважень у зв’язку із значною обмеженістю фінансових ресурсів.

Темпи та динаміка соціально-економічного розвитку області, в тому числі нафтогазовидобувних територій, не відповідають мінімальним соціальним нормам і стандартам. Екологічна ситуація погіршується, збільшується кількість небезпечних хвороб серед населення.

При цьому на території області працює найпотужніше підприємство ВАТ "Укрнафта" НГВУ "Охтирканафтогаз", яке видобуває майже 50 відсотків усієї української нафти та 10 відсотків природного газу.

Відрахування до Державного бюджету України лише рентної плати за нафту, природний газ та газовий конденсат, що видобуваються  в області, у 2004 році склали 223,5 млн.грн., у 2005 – 680,4 млн.грн., у 2006 – 1267,0 млн. грн. Прогноз на 2007 рік – 1845,8 млн. гривень (у 8,3 рази більше проти 2004 року). Місцеві бюджети області від зазначених платежів не отримують жодної копійки.

Вважаємо, що темпи і розміри видобутку природних копалин повинні бути прямо пропорційно пов’язані зі станом соціально-економічного розвитку  територій.

Враховуючи вищевикладене, просимо внести зміни до відповідних законодавчих актів України в частині відрахування до місцевих бюджетів 25 відсотків від рентної плати за нафту, природний газ та газовий конденсат.   

Сподіваємось на підтримку.