23 серпня в УНІАН відбулася прес-конференція під знаковою назвою "Мер Едуард Гурвіц та "регіонал" Леонід Клімов проти підприємців Одеси". Її ініціаторами виступили підприємці й працівники "Малиновського ринку" м. Одеси, які ось уже два роки ведуть запеклу боротьбу за своє право на робоче місце.

В 2005 році підприємці, об`єднані в кооператив "Малиновський", в результаті численних судових дій та протестів домоглися передачі ринку з однойменною назвою в комунальну власність. Головною умовою була реконструкція ринку коштом самих підприємців.

У такому випадку ринок повинен був бути реконструйований без залучення коштів міста, й в той же час залишитися міською власністю, досить суттєво поповнюючи бюджет (6-10 млн. грн. на рік). Та мерія нічого не зробила для реалізації цього рішення. Навпаки, 26 липня 2007 р. Одеський міськвиконком прийняв рішення № 878 "ПРО надання ТОВ "Малиновський ринок" дозволу на проектування та реконструкцію Малиновського ринку", згідно з яким на місці самого ринку повинні бути побудовані житлові будинки та розважальний комплекс.

Відео дня

За словами підприємця Андрія Фірсова, це рішення було пролобійовано групою "Примор`я" (що представляє економічні інтереси голови обласної організації "Партії Регіонів" Клімова Л.М.). Цей лідер місцевих "регіоналів" вляпався в історію тим, що "закрив" найбільш відомий ринок у СНД – "Привоз", також пообіцявши вибудувати на його місці "місто-сад".

Ліквідація "Малиновського" означає втрату робочих місць для більше 3000 працівників ринку, які вони самі для себе обладнали. Більше того, підприємцям мерія нічого не обіцяє замість їхніх торговельних місць: ніяких додаткових торговельних площ, нового ринку, компенсацій тощо. Людей викидають на вулицю, позбавляючи останнього шматка хліба.

Слід зазначити, що практика "кидання" стала нормою для одеського міського керівництва. За неповний рік в Одесі влада закрила близько 600 ПП і більше 100 об`єктів дрібного й середнього бізнесу (кафе, перукарні, взуттєві майстерні тощо). Йде монополізація сфери послуг і торгівлі міста однією фінансово-торговельною групою "Примор`я", контрольованої Леонідом Клімовим та Едуардом Гурвіцом.

Довідавшись про передачу ринку міською владою знову структурі, що представляє ТД "Примор`я", зневірені люди розпочали акції протесту для того, щоб у такій спосіб привернути увагу міської влади до проблеми. Наприклад, 7 липня 2007 р. на вулиці Одеси вийшло більше тисячі людей, які відстоювали своє право на працю. За словами Андрія Фірсова, "міська влада відстоює не інтереси людей, які довірили їй керування містом, а інтереси місцевих олігархів. Тому наступну акцію ми проведемо 27 серпня біля Обладміністрації й зберемо на неї вже 10 тис. чоловік – усіх підприємців міста й членів їхніх родин. Саме тоді місцева влада почує наші вимоги".

Контакти

80503167540 – Андрій Фірсов

andrey_firs@eurocom.od.ua