Тендерна палата України заявляє про системні порушення тендерного законодавства при проведенні державних закупівель у сфері послуг.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління Тендерної палати України Володимир ЛАБА.

Він повідомив, що ТПУ досліджувала 65 процедур закупівель у сфері послуг в різних сферах життєдіяльності, проведених в період 2005-2007 рр., на загальну суму понад 80 млн. грн. Встановлені порушення вимог закону в кожній дослідженій процедурі.

Відео дня

В.ЛАБА зазначив, що найбільш поширеним і грубим порушенням тендерного законодавства у вказаній сфері є участь в тендерах афільованих фірм, так званих зв`язаних осіб. Дане порушення було встановлене в кожній 6 тендерній процедурі з досліджених.

«Попереднє визначення переможців , допуск до участі в торгах «своїх» фірм, позбавляє звичайних добросовісних учасників будь-якої можливості на перемогу і призводить до неефективного використання і втрат державних коштів», – сказав В.ЛАБА.

При цьому голова правління ТПУ вказав, що найбільш характерні порушення виявлені при держзакупівлях послуг в санітарно-курортній сфері. В.ЛАБА підкреслив, що за підсумками дослідження 319 процедур, проведених в оздоровчі періоди 2006 – 2007 рр. на загальну суму 156,9 млн. грн., порушення законодавства були виявлені при кожній закупівлі.

Як приклад В.ЛАБА привів процедуру закупівлі санаторно-лікувальних послуг Головним управлінням праці і соціальної політики Тернопільської облдержадміністрації очікуваною вартістю 2 млн. 561,9 тис. грн. Так, в результаті акцептації всіх учасників без здійснення оцінки замовником були поміщені договори, за якими середня вартість 1 путівки перевищувала очікувану середню вартість на 329 грн., у зв`язку з чим відбулося зниження кількості придбаних путівок на 651 одиницю, в чому вбачається зайве витрачання державних коштів у розмірі 632,39 тис. грн.