Блок "Наша Україна - Народна самооборона" презентував законопроект змін до Конституції України щодо скасування депутатської недоторканності.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідний документ, який блок внесе до Верховної Ради VІ скликання, представив сьогодні на прес-конференції в УНІАН заступник керівника виборчого штабу блоку “НУ - НС” Микола ОНІЩУК.

“Абсолютизація змісту і обсягу депутатської недоторканності в Україні призвела до розквіту політичної корупції, свідченням чого стали нещодавні події в українському парламенті, до безкарності народних депутатів, до казнокрадства і низки інших негативних явищ”, - заявив М.ОНІЩУК.

Відео дня

За його словами, законопроект передбачає, що зі ст. 80 Конституції України , яка на сьогодні складається з трьох частин, вилучається частина 1 та 3. “Це означає, що, по суті, ми ліквідовуємо інститут неможливості притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності, який вже не відповідає ні стану розвитку суспільства, ні політичним реаліям”, - сказав він.

М.ОНІЩУК зазначив, що, згідно з законопроектом, ст. 80 Конституції України матиме такий зміст: ”Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах за винятком відповідальності за образу чи наклеп”.

За словами М.ОНІЩУКА, в разі прийняття законопроекту проти народного депутата можна буде порушити кримінальну справу у випадку скоєння злочину, стосовно народного депутата можуть проводитися усі види слідчих дій, народному депутату може бути пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочину, для народного депутата настає кримінальна відповідальність з моменту набрання законної сили обвинувального вироку суду.

М.ОНІЩУК зазначив, що цей законопроект передбачає “особливий порядок” його ухвалення. Зокрема, після підтримки законопроекту у парламенті його буде направлено до Конституційного Суду для отримання відповідного висновку, чи не обмежує він права та свободи громадян. Лише після висновку КС законопроект може бути поставлений на порядок денний Верховної Ради.