Тендерна палата України (ТПУ) зазначає часті випадки порушення при проведенні державних закупівель паливно-мастильних матеріалів.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН віце-президент ТПУ Микола ТОВСТОНОВСЬКИЙ, в першому півріччі ТПУ перевірила 97 процедур держзакупівель ПММ на очікувану суму 266,9 гривень і у кожному випадку держкошти на закупівлю використовувалися з грубим порушенням законодавства на всіх стадіях процедури. Матеріали 19 перевірк вже передані на розгляд до правоохоронних органів.

Зокрема, серед порушень ТПУ зазначає: складання умов закупівлі під конкретного «свого» постачальника, вибір переможця на розсуд замовника, складання договору зі зміною умов тендеру, повна попередня оплата. Особливо ТПУ зазначає той факт, що до участі в тендері допускаються пов`язані між собою суб`єкти, чим нівелюється ідея створення конкуренції для раціонального використовування держкоштів.

Відео дня

Як повідомив М.ТОВСТОНОВСЬКИЙ, 18 червня 2007 року ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» почала процедуру відкритих торгів із зменшенням ціни для закупівлі продуктів нафтопереробки на очікувану суму 750 тис грн. При цьому, за його інформацією, тендерна документація була складена з рядом порушень – не були визначені всі критерії оцінки, не визначені важливі умови для майбутнього договору, передбачене надання учасником підтвердження кваліфікаційних умов лише у разі визнання його переможцем та ін. При цьому, серед трьох учасників, допущених до тендеру, ТОВ «Нафтоінвест» і ТОВ «УП Компані», на думку ТПУ, є пов`язаними між собою структурами.

У результаті перевірок процедур держзакупівель за минулі роки ТПУ встановила, що в 2005 році Азовське державне басейне управління при проведенні закупівлі ПММ на 1 млн. 357,3 тис грн. на свій розсуд вибрало переможця торгів.

З порушеннями, за даними ТПУ, провело закупівлю ПММ на 4 млн. 195,15 тис. грн. в 2006 році Автотранспортне підприємство Київської міськради.