Києві в Українському домі сьогодні відбудеться урочисте відкриття IV сесії Патріаршого Собору Української греко-католицької церкви на тему: “Молодь у Церкві третього тисячоліття”.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинал ГУЗАР.

Перше засідання сесії Патріаршого Собору відбудеться завтра, 14 серпня. Загалом ця сесія триватиме до 19 серпня.

Відео дня

Він поінформував, що рішення про проведення нинішньої сесії Собору було прийнято Синодом Єпископів ще у 2003 році. Л.ГУЗАР наголосив, що Патріарший Собор – це найвищий дорадчий орган глави Церкви і Синоду Єпископів. “Це збір делегатів Церкви у такий спосіб, щоб в їхній присутності була представлена ціла Церква”, - наголосив глава УГКЦ.

Загалом, за його інформацією, впродовж 1989-2006 рр. відбулося три сесії Патріаршого Собору УГКЦ: перша (у 1996 р.) була присвячена проблемам нової євангелізації, друга (1998 р.) – ролі мирян у житті сучасної Церкви та третя (2002 р.) – соціальним проблемам українського суспільства , зокрема, проблемам абортів, розлучень, корупції та алкоголізму.

Повертаючись до теми цьогорічного зібрання духовенства, Л.ГУЗАР зазначив: “Молодь - завжди є цікава тема, завжди дуже актуальна. Але вона вимагає, щоб до неї повертатись”.

Метою проведення Собору, за його словами, є дізнатися, чого потребує теперішня молодь та якою вона є на початку ХХІ століття. “Одним словом, ми хочемо допомогти молодим людям. Не хочемо їм наказувати, якими вони мають бути..., ми хочемо, перш за все, довідатися, які вони є насправді, в яких обставинах вони живуть”, - сказав Л.ГУЗАР.

У свою чергу присутній на прес-конференції секретар Патріаршого Собору отець Ростислав ПЕНДЮК додав, що метою проведення сесії є “змінити світ”.

“Очевидно, що молоді люди є тими, хто міняє світ і, в першу чергу, ми намагаємося дізнатися думку самої молоді”, - зазначив він.

Р.ПЕНДЮК повідомив, що готуючи сесію Патріаршого Собору, на замовлення Церкви для вивчення теми було проведено низку соціологічних досліджень на території України, а також Австралії, Америки. “Внутрішні” дослідження провела Церква в рамках парафій. Крім того, в минулому році відбулися єпархіальні собори на зазначену тематику, тобто кожна одиниця Церкви в себе провела тематичні собори.

На сьогоднішній день, за його даними, для участі у сесії Патріаршого Собору до столиці України прибули 185 делегатів з різних країн світу, де представлена УГКЦ.

Він також повідомив, що 18-19 серпня в рамках Собору буде проведено Християнський молодіжний форум.

За інформацією голови Патріаршої комісії у справах молоді отця Йосифа МІЛЯНА, на цей форум запрошена широка молодіжна спільнота як Києва, так і всієї країни, а також багато молодих людей з-за кордону. Запрошено також усіх членів Всеукраїнської ради церков, та молодіжні організації різних конфесій. Всього очікується близько 10 тис. учасників.

Й.МІЛЯН зазначив, що цим заходом, “зібравши молодь до купи”, Церква хоче показати, що справді вона є “живим її камінням”.

Форум передбачає низку різноманітних заходів, зокрема, й урочисті молебні, й культурно-мистецькі акції. Молоді планується показати Київ як колиску українського християнства, заплановано також молодіжний Фестиваль християнської духовної пісні, в якому візьмуть участь понад 15 хорів, виконавців, ансамблів. Поряд з цим буде проведено дискусійний захід “Відкритий простір” щодо “щастя разом у Церкві з Богом” та на ін. теми.

До духовно-мистецької програми будуть залучені виконавці пісенної української творчості, між ними, за інформацією Й.МІЛЯНА, “Друга ріка”, “Горгішелі”, “Мандри”, Тарас ЧУБАЙ та ін.