ДК "Газ України" просить не політизувати рішення НАК "Нафтогаз України" про введення стовідсоткової передоплати за той природний газ, що поставляється підприємствам комунальної теплоенергетики (ТКЕ) .

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Ради директорів ДК “Газ України” Сергій ЗУБОВ.

"У "Газу України" з підприємствами ТКЕ звичні господарські відносини. Навіщо тут політична підоснова…", - сказав він.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, при цьому С.ЗУБОВ зазначив, що йому "не зовсім зрозумілий той ажіотаж", який склався навколо рішення про введення стовідсоткової передоплати за ТКЕ газ, що поставляється підприємствам.

Нагадаємо, сьогодні Київське регіональне відділення Асоціації міст України (АМУ) заявило, що виконання рішення про введення стовідсоткової передоплати за ТКЕ газ, що поставляється підприємствам, фактично призведе до припинення подачі гарячої води, що обумовлене такими чинниками: по-перше, заборгованість за спожитий газ в 2007 році становить по Київській області близько 25 млн. грн. і погасити її найближчим часом неможливо; по-друге, введення стовідсоткової передоплати потребує переукладання договорів з населенням і підприємствами, що, саме по собі, вимагає довгого часу і значних додаткових засобів, які не передбачені місцевими бюджетами.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня НАК «Нафтогаз України» прийняла рішення про постачання природного газу підприємствам ТКЕ лише за умови 100% передоплати запланованих обсягів споживання палива в наступному місяці.

Така система упроваджена, оскільки компанія не бачить іншого шляху забезпечення повноцінного проведення опалювального сезону 2007-2008 рр. в умовах критично низького рівня оплати газу місцевими ТКЕ.

НАК «Нафтогаз України» звертає увагу на те, що, незважаючи на численні попередження і жорсткі заходи, які приймала впродовж останнього року компанія, підприємства ТКЕ і місцева влада свідомо нехтують державними інтересами у сфері газопостачання і систематично зривають терміни і обсяги оплати спожитого природного газу.

Лише за опалювальний сезон 2006-07 рр. споживачами перед компанією накопичено близько 3 млрд. грн. заборгованості, майже 1 млрд. грн. з якої не погашені дотепер.

Рівень розрахунків населення за природний газ в 2007 році становить близько 95%, тоді як комунальна теплоенергетика розрахувалася лише на 77%. НАК «Нафтогаз України» неодноразово ставила питання перед місцевою владою і правоохоронними органами, куди зникають інші 18% коштів, сплачених населенням. Проте жодного пояснення або відповідних дій урядовців немає дотепер.