Тендерна палата України виявила численні факти порушень при проведенні державних закупівель продуктів дитячого харчування за період 2005-2007 років.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління ТПУ Володимир ЛАБА, було перевірено 232 процедури держзакупівель, проведені в цей період більш ніж на 66 млн. грн. Причому, порушення відмічено при закупівлі продуктів, як для дітей дошкільних установ, школярів, у тому числі і з інтернатів, так і для студентів.

Встановлено факти прямого ігнорування норм закону про держзакупівлі, зокрема, відзначено неефективне використання державних коштів при завищенні ціни продуктів, що їх купують не у виробників, а у посередників.

Відео дня

Так, зокрема, Головне управління праці і соціального захисту населення Луганської ОДА провело більш як 60 закупівель продуктів, переплативши за них майже 228 тис. грн. Управління освіти Луцької міськради організовувало закупівлі продуктів харчування для дошкільних навчальних закладів на суму більш як 2 млн. грн. з постачальниками, у яких не було необхідних ліцензій на товар і санітарних документів. За завищеною ціною купувався цукор, цибуля, ковбаса – було переплачено більш як 86 тис. Крім того, в результаті закупівлі було скорочено кількість товару і зараз їх треба буде докуповувати, на що знадобиться більш як 344,7 тис. грн., відзначив В.ЛАБА.

Управління освіти Першотравневої міськради (Миколаївська обл.) при закупівлі молока на 74 тис. грн переплатило 13,32 тис. грн, що, на думку керівництва ТПУ, фактично є завданням збитків державі.

В результаті закупівлі продуктів управлінням освіти Алчевської міськради (Луганська обл.) переможцем торгів було визнано підприємців, які навіть не подавали тендерних пропозицій, однак договір з ними було укладено майже на 950 тис. грн. «Ця ситуація свідчить про те, що був не лише формальний підхід замовника до процедури проведення торгів, а й про те, що переможцями визнано «своїх» учасників», - відзначив В.ЛАБА.

За даними ТПУ, при закупівлі продуктів харчування санаторієм «Трускавець» Служби безпеки України (вартістю 1 млн. 830 тис грн.) було допущено до оцінки трьох приватних підприємців, які є родичами.

Документи за всіма фактами порушень ТПУ передала до правоохоронних органів.

Як повідомляв УНІАН, Тендерна палата України з 13 липня на виконання Указу Президента від 12 липня ц.р. «Про заходи з підвищення ефективності системи закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти» проводить перевірки учасників торгів.

Перевірки проводяться спільно з Генеральною прокуратурою, Міністерством внутрішніх справ, Державною контрольно-ревізійною службою, Антимонопольним комітетом України і Рахунковою палатою до 1 жовтня ц.р.

Про результати цих перевірок ТПУ поінформує Раду національної безпеки і оборони України.