У Тендерній палаті України однієї з причин частих порушень законодавства при проведенні державних закупівель вважають низький рівень підготовки членів тендерних комітетів.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив віце-президент ТПУ Микола ТОВСТОНОВСЬКИЙ.

«Якби тендерні комітети були в необхідній мірі поінформовані і підготовлені в плані дотримання законодавства, то, напевно, і порушень було б менше», - сказав М.ТОВСТОНОВСЬКИЙ.

Відео дня

При цьому він зазначив, що формують тендерні комітети замовники, які часто зацікавлені в некомпетентності їх складу. За словами М.ТОВСТОНОВСЬКОГО, іноді робота тендерних комітетів «зводиться до нуля – фактично єдиною важливою деталлю є підтасовування документів таким чином, щоб у жодному разі не став переможцем учасник тендеру, який не визначений наперед».

Віце-президент ТПУ також зазначив, що іноді члени тендерних комітетів навіть не знають норми законодавства про держзакупівлі, що вступили в силу півроку тому.

Як повідомляв УНІАН, 10 червня Тендерна палата України запустила сайт, на якому безплатно публікуватимуться оголошення про процедури проведення торгів, що мають соціальне значення.

13 липня Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав указ, яким увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 липня 2007 року «Про заходи щодо підвищення ефективності системи закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти».

Як відомо, і уряд, і Президент відзначають недосконалість законодавства про держзакупівлі.

Верховна Рада 19 червня ц.р. ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти». Президент його не підписав. У Секретаріаті Президента і в ТПУ заявляють, що на сьогоднішній день діє закон про держзакупівлі в редакції від 11 березня.

Уряд України готує комплекс заходів з вирішення проблеми, що виникла в Україні з державними закупівлями через недосконале законодавство.