Тендерна палата України відзначає численні порушення процедури держзакупівель послуг санітарно-курортних і оздоровчих установ для відпочинку і лікування дітей.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН віце-президент ТПУ Микола ТОВСТОНОВСЬКИЙ, проаналізувавши 319 процедур закупівлі таких послуг в оздоровчий період 2006-2007 років на суму 156 млн. 991,5 тис. грн., ТПУ дійшла висновку, що типовими порушеннями була відсутність чіткої методики розрахунку ціни тендерної пропозиції і стягнення ПДВ з дитячих путівок. За інформацією ТПУ, тільки за рахунок стягнення ПДВ на рахунках комерційних структур «осіло» більше 16,5 млн. грн.

Серед виявлених порушень ТПУ відзначає факти складання договорів на оздоровлення дітей управлінням освіти і науки Луганської обладміністрації на суму майже 967 млн. грн. без вказівки терміну перебування дітей в оздоровчій установі і розрахунків вартості одного дня перебування в ньому. Крім того, вартість путівок розраховувалася з ПДВ, загальна сума якого становила 214 тис. грн.

Відео дня

З грубим порушенням вимог законодавства в частині оподаткування проводилася оцінка путівок на санітарно-курортне лікування в 2007 році Головним управлінням освіти і науки КМДА - втрати державних коштів 858,3 тис. грн., Службою у справах неповнолітніх Київської міськради - 166,7 тис. грн., Очаківською школою-інтернатом - 195,3 тис. грн., Відділенням фонду Соцстрахування АРК - 744 тис. грн., Міносвіти АРК - 666,7 тис. грн.

Ще одним типовим порушенням ТПУ називає відсутність детального опису якісних характеристик послуг з оздоровлення дітей - відсутність підтвердження можливості надання послуг на відповідному рівні. В результаті, діти часто відпочивали в приміщеннях з порушеннями санітарних норм. Так, зокрема, Рівненський обласний центр організації оздоровлення дітей і молоді через посередника організував відпочинок дітей на суму 387 тис. грн. у гуртожитку без туалетів і водопостачання.