Партія Вільних Демократів братиме участь у дострокових парламентських виборах. Ключовим елементом виборчої кампанії вільних демократів стане програма ліберальних реформ «ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ», а також принципово нові для України принципи формування свого передвиборчого списку – через попередні вибори партійних кандидатів – праймеріз.

Партія вільних демократів сповідує цінності лібералізму, а саме свободу індивіда, захист приватної власності та зменшення впливу держави на економіку. “Існуючі великі партії бояться сповідувати праву ідеологію чи заявляти про свої ліберальні цінності, бо глибоко переконані, що українське суспільство знаходиться у полоні лівих ідей, що лишилися з радянських часів. Однак, ми віримо, що загальне збагачення суспільства, щедра соціальна політика, підвищення пенсій і зарплат без розвитку приватної ініціативи, підприємництва неможливі. Суспільство ніколи не стане багатим, якщо держава дискримінує підприємця і власника, якщо єдиний інстинкт влади відносно бізнесу – це «регулювати», «обмежувати» та «квотувати»” – вважає Віктор Чумак, член Президії Політичної ради партії. 

Основним своїм виборцем партія і її лідери вважають малий та середній бізнес, а також середній клас. “Ми свідомі того, що ділові люди, представники середнього класу є найвимогливішою частиною електорату. Вони не “ведуться” на популістичні та пусті гасла. Ми віримо, що вони сприймуть нашу програму, бо вони розумні і звикли реалістично дивитися на речі”, - вважає Віктор Чумак.

Відео дня

Нетрадиційно для нинішніх виборів, партія вважає головним у виборчій кампанії свою передвиборчу програму – «ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ». «Великі партії обіцяють «справедливість» та «порядок», але не кажуть яким чином вони будуть цього досягати. Наша програма – це список конкретних пріоритетів та зобов’язань, які ми на себе беремо, аби досягти загального добробуту. Ми пропонуємо виборцю детальний план змін: що ми робитимемо в перші 100 годин роботи парламенту, перші сто днів, наступні сто днів, та далі впродовж роботи парламенту шостого скликання», - зауважив Віктор Чумак.

Перші сто годин у парламенті Партія вільних демократів планує провести під гаслом «Починати зміни треба з себе». Протягом цього часу вона планує внести три пакети рішень, які би реформували роботу парламенту та основних органів влади:

§ прийняття Регламенту Верховної Ради України окремим законом, який би дозволив уникнути маніпуляцій, що відбуваються у сесійній залі, і дозволив би парламенту стабільно працювати.

§ створення конституційної комісії з числа професіоналів, а не політиків, яка б почала роботу над новою редакцією Конституції, аби припинити спекуляції навколо Основного закону. 

§ зміна виборчого законодавства, яка б дозволила виборцям здійснювати контроль над списком партії

Перші сто днів роботи у парламенті партія планує присвятити судовій реформі, реформі правоохоронних органів, боротьбі з корупцією, створенню прозорих процедур держзакупівель, позбавленню відповідальних представників держави привілеїв та імунітетів, що безпосередньо не пов’язані з виконанням посадових обов’язків, та політиці стимулювання бізнесу.

Більш того, за словами лідерів партії, не чекаючи виборів, партія починає масштабні внутрішньо організаційні зміни. На прес-конференції лідери партії презентували свою стратегію розвитку партії на наступні 5 років, та публічно оголосили принципи, за якими формуватиметься передвиборчий список: він формуватиметься шляхом проведення попередніх виборів («праймеріз») серед членів партії.

Усі презентовані проекти документів є доступними для обговорення на сайті Партії вільних демократів www.pvd.kiеv.ua