Контрабанда і безмитне ввезення товарів знищують вітчизняну легку промисловість. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили вітчизняні виробники і представники громадських організацій у сфері легкої промисловості.

За словами президента - голови правління Української асоціації підприємств легкої промисловості Валентини ІЗОВІТ, на сьогодні експерти оцінюють місткість ринку в Україні в 40-50 млрд. грн., з яких, за офіційними даними, присутність вітчизняних товарів становить лише 6,5 млрд. грн. Через тінізацію ринку бюджет недоотримує близько 9 млрд. грн.

За її даними, частка імпортованих товарів на ринку України зросла до 80-90%. В основному, до України ввозиться 90% одягу з Китаю і Туреччини.

Відео дня

При цьому значну загрозу національному виробнику завдає масове ввезення в країну одягу “second-hand». За інформацією В.ІЗОВІТ, минулого року імпорт цієї категорії товарів збільшився в 3 рази - до 77 тис. тонн (1,6 кг на одного жителя України). Вона також відзначила, що основними країнами - постачальниками товарів “second-hand» є Англія (50%), Німеччина (20%) і США (20%).

За її словами, основна маса товару ввозиться без плати митного збору, а також без жодного огляду і санітарно-гігієнічної експертизи. Так, в країну ввозиться одяг від «хворих і померлих людей», сказала В.ІЗОВІТ.

Як відзначив віце-президент «Укрлегпрому» і генеральний директор групи “Текстиль-контакт” Олександр СОКОЛОВСЬКИЙ, контрабанда і продаж контрабанди без податків «тисне назад всю вітчизняну легку промисловість».

Він зазначив, що вітчизняні виробники виступають не проти ввезення “second-hand» як такого, а за те, щоб врегулювати цей ринок.

Наприклад, ув Росії ввізне мито на цей товар становить 1,5 євро за 1 кг, тоді як в Україні середня ціна - 0,15 дол. за 1 кг. За його підрахунками, збільшивши ввізне мито, держава могла б додатково одержувати 150 млн. дол. податків.

Крім того, тінізації ринку сприяють і приватні підприємці, які реалізують 90-95% тіньового ринку одягу, внаслідок чого бюджет втрачає ще 2 млрд. дол. податків на рік. О.СОКОЛОВСЬКИЙ оцінює обсяг продажів товарів легкої промисловості по країні в 10 млрд. дол., з яких «офіційних - 500 млн. дол.».

На його думку, для створення рівних умов для імпортерів готових виробів і вітчизняного виробника необхідно ввести квоти і підвищити ввізні мита на товари легкої промисловості. При цьому О.СОКОЛОВСЬКИЙ вважає, що підвищення ввізного мита не призведе до подорожчання самих товарів, оскільки продавці платитимуть до бюджету ті ж гроші, які зараз «осідають в кишенях».

За даними заступника голови міжфракційного об`єднання «Контрабанді - СТОП!» Василя БОГАЧУКА, в результаті перевірок деяких митних служб члени об`єднання виявили, що товар, який в Україні коштує 300-500 дол., митний контроль проходить за 20-40 дол. А поза митним контролем проходить товарів або занижується їх вартість на близько 10 млрд. грн.

В.БОГАЧУК зазначив, що за наслідками перевірок об`єднання зверталося до перших осіб країни з питанням про відповідність посади керівника Державної митної служби Олександра ЄГОРОВА. Крім того, об`єднання має намір ініціювати судові позови за бездіяльність органів влади в боротьбі з контрабандою.