26 липня 2007 року  Прес-конференція на тему: «Хто перемагає на старті дочасних парламентських виборів-2007.Результати соціологічного опитування, проведеного з 16 липня по 22 липня 2007 року Інститутом політичних і соціологічних досліджень ім.Т.Г.Шевченка. Сценарії проведення нинішніх парламентських виборів та політичні прогнози від голови ради директорів Інституту політичних та соціологічних досліджень ім.Т.Г.Шевченка Володимира Бондаренка . Соціологічні битви, які розпочалися у ході нинішніх виборів до Верховної Ради». Учасник: В.Бондаренко - голова ради директорів Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г.Шевченка

Прес-реліз підготовлено за даними дослідження: репрезентативне опитування дорослого населення України, проведеного Інститутом політичних та соціологічних досліджень в усіх регіонах України з 16 липня по 22 липня 2007 року. Методом інтерв’ю опитано 2347 респондентів віком від 18 років за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України за статтю, віком, освітою, типом поселення та регіонами. Статистична похибка вибірки складає 2,3%. Розподіл відповідей на запитання соціологічної анкети:

1.За яку б партію чи блок політичних партій Ви б проголосували, коли б вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі?

Відео дня

Партії та виборчі блоки Результати у %

Партія регіонів (В.Янукович)  28.4

Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко) 25,5

«НС «Наша Україна»-«Народна самооборона»-«Українська правиця» 13.3

Комуністична партія України (П.Симоненко) 3.9

ПСПУ (Н.Вітренко) 1.8

Соціалістична партія України (О.Мороз) 1.6

Народна партія (В. Литвин) 1.5

Інша партія (блок) 2.4

Проти всіх 2.7

Не визначилися 9.1

Не підуть голосувати 9.8

 

Основні висновки та коментарі: Аналіз проведеного репрезентативного опитування Інститутом політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г.Шевченка дозволяє зробити такий висновок. Реальні шанси пройти до наступного –шостого скликання Верховної Ради має Партія регіонів, за яку мають намір проголосувати 28,4 відсотки виборців, БЮТ, за який за результатами соціологічного дослідження збираються проголосувати 25.5 відсотки, блок «Народний союз «Наша Україна» - «Народна самооборона» - «Українська правиця» - 13.3 % та КПУ - 3,9 відсотків опитаних респондентів.

 Має шанси бути обраною Прогресивна соціалістична партія України – 1.8 відсоток виборців. Не визначилися – 9,1 виборців. Не підуть голосувати -9,8 опитаних респондентів.

Варто констатувати повільне, але неухильне падіння рейтингу Партії регіонів. І хоча за період з минулого нашого дослідження за рахунок інтенсивної реклами та піару рейтинг партії зріс на 2 відсотки, у цілому з початку року він впав на 5,5%. Після кількох зимових місяців невизначеності в демократичному спектрі, що супроводжувалось зниженням рейтингів БЮТ та «Нашої України», нині вони цілком відновили свої позиції і рейтинг БЮТ навіть перевищив свій лютневий показник - 24,2 відсотки.

Шанси СПУ на подолання трьохвідсоткового бар’єру можна визначити як невеликі, а ось ПСПУ Наталі Вітренко може опинитися у Верховній Раді за рахунок перетікання тих виборців до її лав від Партії регіонів, які не можуть вибачити Віктору Януковичу того, що він забув тези своєї передвиборчої програми про запровадження російської мови як другої офіційної мови та про відмову від вступу до НАТО.

Втрачає позитивну динаміку і рейтинг КПУ, яка в кінці лютого користувалась підтримкою 5,2 відсотків виборців. За нашими прогнозами у такому разі серед можливих компромісних кандидатур на посаду Прем’єр-міністра України під час затвердження нового уряду після позачергових парламентських виборів – народний депутат п’ятого скликання Ринат Ахметов -у разі перемоги Партії регіонів і КПУ 30 вересня або лідер БЮТ Юлія Тимошенко – у разі перемоги партій та блоків із табору демократичних сил.

У разі малоймовірного випередження блоком «Наша Україна…» блоку Юлії Тимошенко можливим прем’єр-міністром міг би бути Юрій Єхануров. Серед компромісних технічних кандидатів на прем’єрську посаду могла б пройти кандидатура Валерія Хорошковського.

Серед можливих сценаріїв розвитку парламентських виборів чітко проглядаються найнегативніші. Серед них - новітні спроби розколу України, демонізація лідерів політичних сил - ця технологія уперше була використана в Російській Федерації, коли “демоном во плоті” політичним недругам там вдалося зробити Бориса Березовського.

А ще суміщення виборів з можливим конституційним референдумом, що надто спокусливо для Президента Віктора Ющенка. І навіть можливий сценарій зриву виборів – через проблеми із ЦВК або не реєстрації після виборів 151 новообраного депутата .  На жаль, замість об’єктивних досліджень громадської думки триватимуть соціологічні ігри і навіть соціологічні битви і таким чином соціологія перетворюватиметься в інструмент маніпулювання свідомістю виборців. Не обійдеться і без політичних замахів на лідерів народної довіри. Серед потенційних жертв –Юрій Луценко, Юлія Тимошенко і навіть Ринат Ахметов.

ПРО ІНСТИТУТ ПОЛІТИЧНИХ ТА СОЦІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ІМ. Т.Г. ШЕВЧЕНКА  -  недержавна аналітична установа. За час існування Інституту ним реалізовано понад 217 політологічних, соціологічних та видавничих проектів.

Напрямки діяльності Інституту:

- Моніторинг громадської думки

- Моніторинг політичної ситуації

- Моніторинг соціально-економічних процесів

- Соціально-політичні дослідження та прогнозування

- Політичне моделювання

Керівник Інституту - голова ради директорів Володимир Бондаренко. Під його керівництвом політичні, соціологічні та маркетингові дослідження в Україні проводяться із 1994 року.

У 2007 році під керівництвом В.Бондаренка написана та упорядкована книга «Обличчя України» (На сайті Інституту www.shevchenko-institute.org.ua в розділі «Нові проекти»»

 Адреса та контактні телефони: вул.. Шовковична, 18 б, оф.33

Тел/факс: (044)253-78-678 (050) 315-71-29 8(050) 440-50-93