Київ, Україна. 25 липня 2007 року – успішно завершився перший етап пілотного проекту із впровадження Електронної системи розкриття інформації емітентами цінних паперів, який реалізується ДКЦПФР за сприяння Проекту USAID «Розвиток ринків капіталу».

Пілотний проект проводиться з метою попереднього тестування та доопрацювання Електронної системи розкриття інформації (EDS), що розробляється ДКЦПФР за підтримки Проекту USAID «Розвиток ринків капіталу».

EDS покликана створити в Україні нормативне методологічне та технічне підґрунтя для підготовки, подання та оприлюднення інформації про діяльність емітентів цінних паперів згідно з вимогами до розкриття інформації, встановленими Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок», та відповідно до міжнародних стандартів розкриття інформації.

Відео дня

EDS орієнтована, в першу чергу, на розкриття інформації для інвесторів. Система передбачає подання в електронному вигляді звітної інформації у новому описовому форматі через мережу Інтернет, а також розкриття цієї інформації на веб-сайті ДКЦПФР у режимі реального часу одночасно для всіх користувачів. EDS має на меті спростити емітентам процес подання звітної інформації, а також надати інвесторам швидкий і безоплатний доступ до інформації про емітентів.

Перший етап пілотного проекту передбачав підготовку та оприлюднення річних звітів емітентів згідно з вимогами EDS. До першого етапу пілотного проекту було залучено більше 10 підприємств, цінні папери яких включені до лістингу фондових бірж, та які висловили згоду й готовність сприяти його успішній реалізації. На цьому етапі здійснювалося безкоштовне навчання представників підприємств - учасників пілотного проекту з підготовки та подання річного звіту як щодо нового змістовного наповнення, так і щодо роботи з відповідним програмним забезпеченням.

У результаті проведення першого етапу пілотного проекту на веб-сайті ДКЦПФР http://www.eds.ssmsc.gov.ua оприлюднено річні звіти за 2006 рік підприємств - учасників пілотного проекту згідно з вимогами EDS. Значну увагу у річних звітах приділено опису господарської діяльності, розвитку і структури компанії, факторів ризику, органів управління, угод із пов’язаними особами; більш детально розкрито фінансову інформацію відповідно до національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Звіти викладені в описовій формі, що сприяє кращому розумінню інформації інвесторами та учасниками ринку.

До другого етапу пілотного проекту планується залучити більшість емітентів, цінні папери яких включені до лістингу фондових бірж, та розширити види звітної інформації, що розкриватиметься. Підприємства-учасники пілотного проекту матимуть змогу взяти участь у навчальних семінарах, тренінгах та отримати безкоштовні консультації як у частині змістовних вимог EDS, так і в частині роботи із програмним забезпеченням. Другий етап пілотного проекту необхідний для доопрацювання проекту відповідного нормативного акта, з метою його подальшого прийняття ДКЦПФР як обов’язкового. Очікується, що другий етап пілотного проекту впровадження EDS розпочнеться у вересні 2007 року.