Ринок закупівлі тролейбусів в Україні фактично поділений між двома постачальниками – ТОВ «Дуотранс» і ЗАТ «Автоторгова група «спецтехніка», які постійно виступають як переможці процедур закупівлі, виштовхуючи з «арени» вітчизняного виробника.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління Тендерної палати Володимир ЛАБА.

За його словами, Тендерна палата встановила, що при проведенні 15 процедур закупівлі тролейбусів у 2006 році майже на 66,362 млн. грн. і 2 процедур у 2007 році на 13 млн. грн. у 9 випадках переможцями стали саме ці фірми, причому часто продавалися тролейбуси не українського, а російського виробництва.

Відео дня

Крім того, за даними Тендерної палати, діапазон цін «спецтехніки» для одного і того ж замовника у межах одного періоду коливається від 479,9 тис. грн. за одиницю техніки – до 547 тис. грн., «Дуотранса» - від 557,7 тис. грн. до 675 тис. грн. «Ці підприємства поставляють продукцію за різними цінами, чого не повинно бути. Це свідчить про те, що торги проводяться формально – залежно від суми і відсотка «відкоту», який узгоджується замовником і наперед обраним переможцем», - заявив В.ЛАБА.

Під час торгів Тендерна палата відзначає ряд однакових порушень: укладення тристоронніх договорів на придбання тролейбусів на користь іншого замовника; відсутність методики оцінки тендерних пропозицій за окремими критеріями оцінки; невідхилення пропозицій учасників, що не відповідають умовам тендерної документації і кваліфікаційним умовам; укладення договорів, які не відповідають вимогам тендерної документації.

Так, порушення в проведенні торгів із закупівлі тролейбусів Тендерна палата побачила у замовників Дніпропетровська, Лисичанська, Житомира, Хмельницька, Чернівців і Запоріжжя.

Довідка УНІАН. ЗАТ "АТГ "Спецтехніка" працює на українському ринку автомобілів і транспорту спеціального призначення вже більше 10 років.

Підприємство пропонує великий спектр автомобілів, тракторів і машин спеціального призначення, що випускаються заводами Росії, України і Білорусі. У числі цих виробників - ГАЗ, ЗІЛ, КамАЗ, КрАЗ, ЛАЗ, МАЗ, МТЗ, ПАЗ, УАЗ, ХТЗ, ЮМЗ та інші.

ТОВ "Дуотранс" (Дніпропетровськ) - офіційний ділер російського ВАТ "Тролейбусний завод" ("Тролза", Енгельс, Саратовська обл.)