При АСК «Укррічфлот» створено громадську організацію «Антирейдерський союз акціонерів АСК «Укррічфлот». Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Правління новоствореної громадської організації Микола ЗЕЛЕНКО.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, акціонери ще рік тому на зборах запропонували ідею створити антирейдерський союз, ідею було підтримано в трудових колективах портів і заводів компанії, на зборах цього року цю ідею було підтримано й в липні громадську організацію було офіційно зареєстровано. «Одне слово, людям вже так набридло наполегливе нахабство рейдерів, що терпіння скінчилося. На зборах цього року акціонери остаточно вирішили створити народне ополчення проти рейдерів. Тобто, від оборони перейти до активного наступу», - зазначив М.ЗЕЛЕНКО.

За його словами, до громадської організації входять представники трудового колективу підприємства, акціонери. На сьогодні до союзу входять майже 7 тис. осіб, і його лави ростуть щодня, повідомив він. «З усією відповідальністю заявляю: наше народне ополчення буде організаційно налаштоване як слід і готове до серйозної, конкретної діяльності вже найближчим часом», - заявив він.

Відео дня

Зокрема, за даними голови організації, найближчого понеділка союз має намір почати проведення акції на Подолі, де заблокує Центральний комітет Комуністичної партії України. «Ми вимагатимемо від народного депутата АЛЕКСАНДРОВСЬКОЇ (Алла АЛЕКСАНДРОВСЬКА, фракція КПУ – УНІАН) припинити взаємодіяти з рейдерами», - заявив він.

«Наступною буде акція біля стін Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку», - повідомив М.ЗЕЛЕНКО.

Як зазначила на прес-конференції голова Профспілки працівників річкового транспорту Марія БАРАНОВСЬКА, «Укррічфлот» повинен себе захищати від рейдерів: «Компанія платить 65 млн. грн. податків до бюджету країни. Хіба це мало? Хіба це можна втратити все в одну мить, відвести в тінь?».

Як повідомляв УНІАН, АСК «Укррічфлот» неодноразово заявляла про спроби незаконного захоплення компанії шляхом арешту акцій і накладення заборони на операції з акціями.

Нагадаємо, нещодавно ДКЦПФР виявила порушення законодавства про цінні папери й про господарські товариства при операціях з обміну акцій додаткової емісії судноплавної компанії «Укррічфлот» (м. Київ) на акції інших компаній в 2003-2005 роках. Зокрема, комісія встановила, що посадовці "Укррічфлоту", перевищуючи власні повноваження, всупереч вимогам ст. 32 (Придбання акціонерним товариством власних акцій) і ст. 41 (Вищий орган акціонерного товариства) Закону "Про господарські товариства", ухвалили рішення про викуп акцій власної емісії.

Окрім цього, ДКЦПФР прийшла до висновку, що при здійсненні обміну раніше викуплених власних акцій на акції інших підприємств, Правління "Укррічфлоту" також порушило законодавство України, норми статутних документів компанії.

Перевірка проходила за зверненням депутата Верховної Ради Алли АЛЕКСАНДРОВСЬКОЇ (фракція Комуністичної партії).

У свою чергу, в «Укррічфлоті» заявляють про недостовірність і упередженість висновків комісії, посилаючись на те, що ДКЦПФР за позовом міноритарного акціонера вже перевіряла компанію з цього ж питання (обміну акцій) у 2006 р., і тоді не виявила порушень.

10 липня 2007 р. АСК "Укррічфлот" подала адміністративний позов до Київського господарського суду на ДКЦПФР.

"Ми впевнені, що наш адміністративний позов буде розглянуто, і рішення буде справедливим, і це свавілля, яке ми бачили в ході перевірки, і некомпетентність будуть зняті судом", - заявив УНІАН помічник президента компанії з правових питань Василь БІГУНЕНКО.