Тендерна палата України встановила, що впродовж 2006 року і І півріччя 2007 року Міністерство оборони України і його підрозділи допустили порушення при здійсненні процедури державних закупівель товарів і послуг на загальну суму понад 96 млн. гривень.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління Тендерної палати України Володимир ЛАБА.

За його словами, Тендерною палатою при проведенні перевірки були виявлені факти системного ігнорування чинного законодавства у сфері державних закупівель з боку Міністерства оборони і підлеглих йому структур.

Відео дня

Зокрема, за даними голови ТПУ, структури Міноборони порушили вимогу статті 33 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" шляхом здійснення закупівлі в одного учасника за наявності відповідної конкуренції на ринку.

«Майже кожна друга така процедура проведена з порушенням чинного законодавства, тобто, немає відповідного обгрунтування щодо закупівлі товарів, робіт і послуг у одного учасника», - сказав В.ЛАБА.

За його даними, Управління автомобільного обслуговування Міноборони придбало послуги з ремонту різних типів автотранспорту (автобусів, легкових автомобілів різних марок і вантажівок) на суму більше 601 тис. грн. «При цьому, всім добре відомо, який розвинений ринок автосервісу і що у разі оголошення прозорого тендеру свої пропозиції могли б представити десятки державних і приватних компаній, що дозволило б заощадити державні кошти або ж одержати послуги найвищої якості», - зазначив В.ЛАБА.

Крім того, за словами В.ЛАБИ, урядовці оборонного відомства свідомо включали в тендерну документацію суперечливі вимоги до предмету закупівлі, а також дискримінаційні вимоги до учасників тендеру.

За даними ТПУ, в 2006 році в ході проведення 2-х відкритих торгів із закупівлі житла для Міноборони загальною вартістю 16,8 млн. грн. тендерним комітетом були порушені вимоги щодо відхилення тендерних пропозицій учасників, якими було подане більш як одна пропозиція по одному лоту.

«Холдингова компанія «Київміськбуд» представила на тендер три пропозиції, відмінні за ціною, таким чином, організатори тендеру могли вибрати найвигіднішу пропозицію «Київміськбуду», у разі якщо їх конкуренти запропонують нижчу ціну», - пояснив В.ЛАБА і додав: «Можливо, хтось в Міноборони бездумно зберіг всі ці три пропозиції в документації з тендеру, а потім за недоглядом надав їх для перевірки ТПУ».

Ще одним істотним порушенням законодавства В.ЛАБА вважає спроби Міноборони відхилитися від надання ТПУ документації з проведених цим відомством тендерів.

Підсумовуючи, голова ТПУ закликав Міністерство оборони навести лад у сфері проведення держзакупівель.