В Україні презентовано культурно-історичний форум “Спадок імператриці Марії-Терезії”. Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН представник Центру Східноєвропейських досліджень Олексій ШЕРСТОБОЄВ.

Він зазначив, що в презентації бере участь ерцгерцог Сигизмунд фон ГАБСБУРГ великого герцога Тосканського, прямий нащадок імператриці Марії-Терезії.

За його словами, цей форум матиме формат постійно діючого дискусійного клубу. Він зазначив, що презентація форуму приурочена до 290 річниці з дня народження імператриці Марії-Терезії.

Відео дня

О.ШЕРСТОБОЄВ зазначив, що основна ідея форуму - створити “постійно діючий майданчик, де представники як української, так і європейської еліт могли б обговорювати актуальні проблеми, пов’язані зі зміцненням міжнародних зв’язків, популяризації України в Європі”.

Спеціаліст з геральдики і фалеристики, заслужений художник України Олексій РУДЕНКО наголосив, що візит ерцгерцога Сигизмунда фон ГАБСБУРГА не є політичним, За його словами, такі неформальні візити несуть “великий позитив і велику перспективу” для більшого знання про Україну в Європі. Він розповів, що в роду ерцгерцога Сигизмунда фон ГАБСБУРГА “є і справжній борець за волю України Вільгельм фон Габсбург, який в українській історії отримав прізвисько-Василь Вишиваний за його відданість Україні”. О.РУДЕНКО повідомив, що В.Вишиваний у своїй автобіографії писав, що батько його німець, мати - італійка, а він - українець. За словами О.РУДЕНКА, він був полковником легіону українських січових стрільців, боровся за волю України “і після звільнення Відня від нацистських окупантів він був фактично викрадений НКВС і закатований в Лук’янівській в’язниці”. Тому О.РУДЕНКО підкреслив, що через це візит ерцгерцога Сигизмунда фон ГАБСБУРГА в Україну носить також і культурно-історичний характер.