Громадський суд України завершує розслідування щодо незаконного відчуження майна ВАТ «Меридіан ім. Корольова» і передав матеріали з його результатами правоохоронним органам.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив представник ГСУ – громадський суддя Ярослав МІСЯЦЬ.

За його словами, Громадський суд з`ясував, що з метою незаконного відчуження майна ВАТ «Меридіан ім. Корольова» була створена злочинна група, яка обманним шляхом змусила акціонерів ВАТ „Соціально-промисловий комплекс „Меридіан" внести свої акції в статутний фонд ТОВ „ТК СПК „Меридіан". Після чого, за даними ГСУ, на засновницьких зборах ТОВ „ТК СПК „Меридіан" було сфальсифіковано статут товариства, в який було внесено положення про те, що голова правління може одноосібно розпоряджатися майном товариства. Тим самим, зазначає ГСУ, решта учасників ТОВ „ТК СПК „Меридіан" були фактично позбавлені прав на власне майно.

Відео дня

Надалі, згідно з інформацією Громадського суду, майно акціонерів ВАТ „СПК „Меридіан" було продано третім особам з грубим порушенням законодавства і використанням підроблених документів.

Як уточнив Я.МІСЯЦЬ, на даний момент 72% акцій ВАТ „СПК „Меридіан" належать інвестиційній компанії «Інфінменеджмент». За словами громадського судді, орієнтовна вартість відчужена у ВАТ «Меридіан ім. Корольова» майна становить близько 50 млн. дол.

При цьому Я.МІСЯЦЬ повідомив, що ГСУ провів пікетування одного із захоплених об`єктів - заводського комбінату харчування. «На пікетників було вчинено напад з боку одного з безпосередніх керівників структури, що претендує на чужу власність. Дії нападника були припинені нарядом міліції, проте учасникам пікету були нанесені тілесні ушкодження, а їхній намет розгромлено», - сказав Я.МІСЯЦЬ.

Громадський суд України наполягає на притягненні до кримінальної відповідальності всіх винних в незаконному відчуженні майна акціонерів ВАТ „СПК „Меридіан".

Як повідомляв УНІАН, на прес-конференції 30 травня Я.МІСЯЦЬ заявив, що голова профспілки і колектив ВАТ “Меридіан” звернулися до ГСУ з проханням захистити майно підприємства від рейдерської атаки. “Працівники підприємства заявили, що вони були позбавлені можливості користуватися об`єктами соціального призначення, побудованими власними руками. Серед об`єктів, які були відчужені у ВАТ “Меридіан”, - Палац культури ім. Корольова в Києві, комбінат харчування, бази відпочинку “Рось” і “Десна”, молодіжний табір “Космос”, повідомив Я.МІСЯЦЬ.

За його словами, “незаконне відчуження об`єктів соціального призначення відбулося унаслідок наказу Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії (розформовано в 1997 році, правонаступником Мінмашпрому є Міністерство промислової політики) і Фонду держмайна України про створення на базі ВАТ “Меридіан” ВАТ “СПК “Меридіан”, якому були передані всі об`єкти соціального призначення, що належать ВАТ “Меридіан”.

Довідка УНІАН. ВАТ "Меридіан" ім. С.П.Корольова було створено в 1953 році. Основним напрямом діяльності підприємства є розробка і виробництво метрологічної радіовимірювальної апаратури, яка використовується для метрологічного забезпечення і комплектування радіо і електромеханічних систем. Електронне устаткування, розроблене і вироблене підприємством, використовується в космічній техніці.