З 15 липня по 4 серпня у Міжнародному дитячому центрі “Артек” пройде 6-ий Міжнародний дитячий фестиваль “Змінимо світ на краще!”.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила голова Правління Всеукраїнського благодійного Фонду Надії і Добра Валентина ДОВЖЕНКО.

За її словами, цьогорічний фестиваль збере делегації дітей з 28 країн - Європи (Росії, Білорусі, Польщі, країн Балтії, Греції, Кіпру, Фінляндії, Німеччини, Туреччини, Сербії, Македонії, Чехії та інших країн), Азії (Китаю, Монголії, Казахстану) та Африки (Марокко).

Відео дня

“Такого міжнародного заходу з таким представництвом не проводила ні одна громадська організація, і навіть держава”, - наголосила вона.

В.ДОВЖЕНКО підкреслила, що головною метою фестивалю є сприяння розвитку дитячої дипломатії, розширення співробітництва між державами щодо розвитку інститутів прав захисту дітей, реалізації освітніх, культурних та соціальних проектів, спрямованих на формування у підростаючого покоління культури миру, розбудови світу без війн та насильства.

Вона повідомила, що фестиваль проводиться вшосте. Так, у 2001 році учасниками фестивалю стали делегації Болгарії, Грузії, Росії та України, а вже наступного року кількість країн зросла вдвічі. І в подальшому кількість та географія фестивалю розширювалися (у 2003 році фестиваль зібрав посланців 14 країн світу, у 2004 – 18 делегацій, у 2005 році – 21 делегація). В.ДОВЖЕНКО повідомила, що ці країни в свою чергу запрошують українських дітей до себе, і таким чином близько 2 тис. українських дітлахів відвідали 30 країн.

В.ДОВЖЕНКО зауважила, що протягом фестивальної зміни діти презентують культурні програми (пісні, танці, фольклорні та театральні вистави, медіа-презентації, мистецькі виставки тощо), що яскраво передають національний колорит їх народів, а також розповідають про думки дітей різних країн стосовно збереження миру, культурного надбання людства, захисту їх прав та свобод. За її словами, діти під час проведення фестивалю планують ухвалити звернення до керівників свої держав та генерального секретаря ООН ПАН Гі Муна.

Вона також повідомила, що враховуючи унікальну культурологічну та педагогічну роль фестивалю у вихованні підростаючого покоління в умовах полікультурного світу, у 2004 році його взяла під свій патронат ЮНЕСКО.

В.ДОВЖЕНКО додала, що фестиваль відбувається за підтримки Кабінету міністрів України, за сприяння Національної комісії ЮНЕСКО, спеціального посланника ЮНЕСКО у справі підтримки молодих талантів Людмили КУЧМИ. Генеральний спонсор - корпорація «Інтерпайп».

Довідка УНІАН: Всеукраїнський благодійний Фонд Надії і Добра протягом семи років сприяє становленню молодих талантів, залученню підростаючого покоління до збереження та розвитку народних традицій, вітчизняної культури та мистецтва. Серед пріоритетних програм Фонду – надання допомоги дітям з вадами слуху, заочний конкурс “Хай здійсняться дитячі мрії”, Міжнародний дитячий фестиваль “Змінимо світ на краще!” у Міжнародному дитячому центрі “Артек”, підтримка Міжнародного пісенному конкурсу “Дитяче Євробачення”.