Три дні – з 6 по 8 липня 2007 року – триватиме унікальна подія: у Києві на Співочому полі пройде IV Міжнародний етнофестиваль «Країна Мрій», ініціатором якого є Олег Скрипка. 

Лише за три дні відвідувачі зможуть познайомитися з неповторною етнікою різних країн світу: Польщі, Угорщини, Білорусі, Литви, Фінляндії, Франції, Великобританії, Македонії, а також побачити, почути та відчути найяскравіших носіїв української традиційної культури, від Карпат до Криму.  Близько 30 творчих колективів подарують глядачам фестивалю натхненну атмосферу справжнього свята.

Відео дня

Ініціатор фестивалю Олег Скрипка: «Ми знову запрошуємо Вас в Країну Марень, Снів і Мрій! На сьогоднішній день іде серйозна хвиля поширення традиційної музики та народних традицій взагалі. Яскравим показником є те, що цього року фестиваль презентує чотири нові молоді колективи, які грають саме сучасну українську музику. Це є основним завданням фестивалю – спонукати артистів на прогрес у даному напрямку. Відвідувачі фестивалю можуть брати активну участь у всіх дійствах «Країни Мрій», що є правильною формою фестивалю».

Початок цьогорічного фестивалю припадає на одне з найпоетичніших і найтаємничіших народних свят – свято Івана Купала, що сягає своїм корінням у глибину віків. Отож і розпочнеться «Країна Мрій» з купальської ходи від Андріївського узвозу аж до Співочого поля, де на схилах Дніпра розгорнуться справжні купальські ігрища і розваги. Тут будуть і плетіння вінків, і козацькі забави, і спалювання «марени», і навіть стрибання через купальське вогнище, розпалене від «живого» купальського вогню.

Куратор кобзарської сцени, відомий кобзар та мистецтвознавець Тарас Компаніченко: «Ми, як господарі, хотіли б, щоб Вам було тут затишно і приємно. Хоч се і свято, але хай свято це нагадає вам радісне відчуття повернення додому після довгих і далеких доріг. Тут ви дихнете духом наших степів, лугів, гір і рік, і небо над Вами простиратиметься саме те наше і неповторне. Тут, в гостях, Ви відчуєте себе господарями землі з фантастично багатою і так занедбаною культурою, яку нам слід іще відкривати і відривати. Ми хотіли б здивувати наших друзів, що приїхали з усього світу і знають про нас так само мало, як, мабуть, і ми про них. Тож давайте дивуватись один одному, давайте захоплюватись тими відкриттями такого багатого, такого різноманітного світу, в якому всі рівновеликі… Хай пісня буде поводиркою в цьому поході та нашою священною корогвою! Нехай вона допровадить нас до оспівано-осіянних брам Країни Нашої Мрії! Дай Боже!»

«Країна Мрій» - це яскраве та незабутнє музичне фольклорне дійство у вигляді народного гуляння з вечірніми головними подіями на основній сцені Співочого поля – концертними виступами колективів, які були відібрані безпосередньо ініціатором фестивалю.

Традиційно на фестивалі діє одночасно кілька сцен, кожна з яких має свій пріоритетний напрямок у мистецтві: кобзарська сцена, обрядова сцена, сцена майстрів танцю, сцена «Під стінами Лаври», сцена «Зелена галявина», велика денна сцена, пересувна сцена «Фіра». Денна програма фестивалю включає живі виступи фольклорних ансамблів відразу на кількох сценічних майданчиках. На фестивалі можна буде почути оригінальне виконання таких гуртів та виконавців як: Ансельмо Крев, Езма Радзепова, «Карпатіана», «Капела Бродів», «Сяудяла», «Джам», «Фанфаре Оркестра», «ДримбаДаДзига», «ДахаБраха», «Ред Кардель», «Сонцекльош», «Серпанок», «Дике поле», «Буття», «Володар», «Божичі», «Надобридень», «Лукині роси», «Бандурбенд» та інші колективи, кожний з яких вирізняється своїм неповторним стилем та оригінальністю виконання. Увечері все дійство перейде на велику вечірню сцену.

У чарівну ніч Івана Купала (6 липня на вечірній сцені) виступлять світові зірки етно-фольку - Khaled (Франція) та «Карпатіана» (Велика Британія), 7 липня  - Varttina (Фінляндія), 8 липня - Езма Редзепова (Македонія) та Троїца (Білорусь).  

Окрім того, щодня будуть працювати етнічні кухні.

Та які ж народні гуляння без справжнього українського ярмарку?! На «Алеї майстрів», що розташується неподалік Співочого поля, можна буде не лише придбати найрізноманітніші національні вироби, побачити на власні очі, як творять їх народні майстри - ковалі, різьбярі по дереву, майстри плетіння з лози, вишивальниці, ткалі, ковалі і т.д. – але й самим долучитися до творчого процесу.

«А таки значне місце в нашій Омріяній Країні посідає оце мистецьке торговище сиріч – «Алея майстрів». На ній з обопіль - рукотворці, творці, митці та майстрині усіляких чудесних речей, охоронці старих прадідівських ремесел, в руках яких заховався сам дух прадавнього Творця – Деміурґа, що улаштував світ у всій його величі, що ліпив, кував,  різьбив, ткав його з первинного Хаосу - безладу і всьому дав Лад. Тож тут на очах у всього миру гончарі, ковалі, ткачі, різьбярі, як і твої давні предки,  наслідуючи великого Творця, з глини, заліза, волокон, дерева створять доречні і надобні речі, що містять в собі дивну силу. Може дивлячись на ці творива ти згадаєш світ своєї прабаби чи діда, може спостерігаючи працю майстрів розбудиш в собі заховану силу самого Творця.

Тож приходьте межи ряди наших майстрів, вибирайте, торгуйтеся, купуйте! А щоб всім було гоже,  Дай, Боже, купити і спродати, і гроші додому принести! Провадить вас буде чи давать лад поміж усім цим різноуміючим, вельми талановитим і майстровим людом добродій Олексій Доля (етнограф, науковий співробітник Національного музею архітектури та побуту в Пирогові)», - влучно зазначив Тарас Компаніченко.

Не залишаться без уваги й найменші відвідувачі свята. Для них працює дитячий майданчик, де можна спробувати свої таланти в ліпленні з глини, малюванні, виготовленні аплікацій чи витинанок, розучуванні різноманітних народних танців та пісень, навчитися грати на музичних інструментах. Для найменшеньких Сашко Лірник розкаже казочки.

Дитяча галявина квітів і вінків, ігор та розваг під купальським сонцем, на якій усі охочі, від мала до велика, зможуть взяти уроки майстерності з виготовлення віночків, квітів із тканини, а також створити власноруч справжнього вітряка або змайструвати оригінальні прикраси для себе та близьких і навіть створити справжнісінький квітковий килим! Також на вас чекає багато приємних несподіванок…

Українська культура багата на різноманітні ігри та забави на свіжому повітрі. Досить цікавими є чоловічі ігри, де парубки могли показати свою силу та спритність, а саме козацькі забави. Козаки здавна славилися своєю  спритністю, вигадливістю та силою. Чималу роль у розвитку даних якостей відігравали традиційні фізичні тренування у козацькому середовищі, а також так звані «забави» - тренування під час свята.

Під час фестивалю «Країна Мрій» діятиме інтерактивний майданчик «Козацькі розваги», де будуть задіяні близько 50 чоловік. Основна мета розваг - активне залучення відвідувачів до змагань на спритність, влучність тощо. Ви зможете позмагатись у такому виді розваг як «Мішки», спробувати свої здібності у битві на шаблях, списах та багато іншого.

Різноманітна програма фестивалю не залишить байдужим нікого.

 

Серед партнерів фестивалю «Країна Мрій» цього року, які охоче підтримали ініціативу Олега Скрипки  -  Компанія «Кока-Кола Україна» та «Райффайзен Банк Аваль».

Олеся Жулинська, директор по зв’язках з громадськістю

Компанії «Кока-Кола Україна» наголосила на тому, що:

«Кока-Кола Україна» надзвичайно пишається  своїм партерством з фестивалем «Країна Мрій» та Олегом Скрипкою. Кожного року наша компанія прагне дарувати українцям унікальні події та свята. Цей рік для нас особливо визначний – «Кока-Кола» святкує 15 ліття своєї діяльності в Україні. Метою усіх цих років було прагнення створити смачний український продукт з відомими усьому світу брендами. Напої ТМ «Кока-Кола» в Україні виготовляються українцями та для українців. Задовольняючи усі можливі смаки наших споживачів, ми дбаємо про те, щоб вони були спраглими до своїх традицій та культурно-історичної спадщини, щоб пам`ятали своє коріння і відчували себе гідною частиною великого українського Всесвіту». 

«Райффайзен Банк Аваль» активно інвестує у розвиток української культури. За словами Голови правління «Райффайзен Банк Аваль» Володимира Лавренчука, співпраця між «Райффайзен Банком Аваль» та фестивалем «Країна мрій» є одним з кроків багаторічної програми банку щодо сприяння розвитку української культури.

Із часу свого заснування «Райффайзен Банк Аваль»  (до вересня 2006 року – АППБ «Аваль») здійснює велику меценатську діяльність, спрямовану на збереження та розвиток українського національного мистецтва. У 2006 році банк вже був одним із спонсорів фестивалю етно-музики «Країна мрій», профінансував випуск серії компакт-дисків «Шедеври української музики»; він традиційно є титульним спонсором Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка тощо. 

Медіа-партнери фестивалю «Країна Мрій»: Перший національний канал, «Афіша», «Gala-radio» та радіоцентр новин «ФДР». Серед організаторів  - громадська організація «Країна Мрій», Міжнародний фонд «Україна 3000», УЦНК «Музей Івана Гончара», менеджмент проекту  «& Артістс».

Щодня для представників ЗМІ у прес-центрі фестивалю на Співочому полі будуть організовані прес-конференції організаторів, учасників і гостей «Країни Мрій» .