Прес-реліз УНІАН. 5 липня 2007 року

Прес-конференція на тему: «Громадська думка напередодні парламентських виборів-2007. Результати соціологічного опитування, проведеного з 25 червня по 1 липня 2007 року Інститутом політичних і соціологічних досліджень ім.Т.Г.Шевченка. Сценарії проведення нинішніх парламентських виборів та політичні прогнози від голови ради директорів Інституту політичних та соціологіних досліджень ім.Т.Г.Шевченка Володимира Бондаренка.

Ставлення пересічного виборця до нових зразків політичної реклами «Нашої України», БЮТ, партії регіонів, СПУ та КПУ.

Відео дня

Учасник: Володимир Бондаренко - голова ради директорів Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г.Шевченка

Прес-реліз підготовлено за даними дослідження: репрезентативне опитування дорослого населення України, проведеного Інститутом політичних та соціологічних досліджень в усіх регіонах України з 25 червня по 1 липня 2007 року.

Методом інтерв’ю опитано 2027 респондентів віком від 18 років за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України за статтю, віком, освітою, типом поселення та регіонами. Статистична похибка вибірки складає 2,4%. Розподіл відповідей на запитання соціологічної анкети:1. За яку б партію чи блок політичних партій Ви б проголосували, коли б вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі? Партії та виборчі блоки

Результати у %

Партія регіонів (В.Янукович)  26.3

Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко) 22,7

Блок «Народна самооборона Юрія Луценка» (Ю.Луценко) 2,1

Партія «Народний союз «Наша Україна» (В.Кириленко) 10.2

Комуністична партія України (П.Симоненко) 3.1

Соціалістична партія України (О.Мороз) 1.3

Народна партія (В. Литвин) 1.2

Виборчий блок «Рух – Українська правиця» у складі Народного Руху України (Б. Тарасюк), Української народної партії (Ю. Костенко),  1.1

Українська республіканська партія «Собор» (А.Матвієнко) 0.2

ВО «Свобода» (О.Тягнибок) 0.01

Прогресивна соціалістична партія України (Н.Вітренко) 2.1

Інша партія (блок) 1.4

Проти всіх 5.1

Не визначилися 13.4

Не підуть голосувати 9.79

Основні висновки та коментарі: Аналіз проведеного репрезентативного опитування Інститутом політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г.Шевченка дозволяє зробити такий висновок. Реальні шанси пройти до наступного – шостого скликання Верховної Ради має Партія регіонів, за яку мають намір проголосувати 26,3 відсотки виборців, БЮТ, за який за результатами соціологічного дослідження збираються проголосувати 22.7 відсотки, «Народний союз «Наша Україна» - 10.2 % та КПУ -3,1 відсотків опитаних респондентів. Мають шанси бути обраними блок «Народна самооборона Юрія Луценка»- 2,1 відсотки прихильників та Прогресивна соціалістична партія України – теж 2,1 відсоток виборців.Не визначилися – 13,4 виборців. Не підуть голосувати - 9,79 опитаних респондентів. За нашими прогнозами у такому разі, серед можливих компромісних кандидатур на посаду Прем”єр-міністра України під час затвердження нового уряду після позачергових парламентських виборів – народний депутат п”ятого скликання Ринат Ахметов - у разі перемоги Партії регіонів і КПУ 30 вересня або лідер БЮТ Юлія Тимошенко – у разі перемоги партій та блоків із табору демократичних сил.

Серед можливих сценаріїв ровитку парламентських виборів чітко проглядаються найнегативніші. Серед них- новітні спроби розколу України, демонізація лідерів політичних сил- ця технологія уперше була використана в Російській Федерації, коли демоном во плоті політичним недругам там вдалося зробити Бориса Березовського. А ще суміщення виборів з можливим конституційним референдумом, що надто спокусливо для Президента Віктора Ющенка.І навіть можливий сценарій зриву виборів –через проблеми із ЦВК або нереєстрації після виборів 151 новообраного депутата . .ПРО ІНСТИТУТ ПОЛІТИЧНИХ ТА СОЦІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ІМ. Т.Г. ШЕВЧЕНКА Інститут політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г. Шевченка є недержавною аналітичною установою. За час існування Інституту ним реалізовано понад 214 політологічних, соціологічних та видавничих проектів.

 Напрямки діяльності Інституту:

 Моніторинг громадської думки

 Моніторинг політичної ситуації

 Моніторинг соціально-економічних процесів

 Соціально-політичні дослідження та прогнозування

Політичне моделювання Керівник Інституту - голова ради директорів Володимир Бондаренко. Під його керівництвом політичні, соціологічні та маркетингові дослідження в Україні проводяться із 1994 року. Гордістю Інституту є нові прогнози:31 березня Володимир Бондаренко в інтерв’ю ВВС передбачив розпуск Президентом Верховної Ради та 8 лютого у газеті «Ваша судьба» проведення позачергових виборів восени поточного року. Попередні прогнози: Володимир Бондаренко найточніше серед інших прогнозистів передбачив, який процент набрав переможець кампанії О.О.Омельченко на виборах міського голови Києва (журнал «Економіст» №5 за 1999 р.) В 2000-му році на прес- конференції в інформаційному агентстві Володимир Бондаренко в червні 2000-го року серед інших правильних прогнозів передбачив на виборах міського голови в м.Запоріжжі перемогу безробітного на той час Олександра Поляка та кандидата на посаду міського голови Миколаєва Володимира Чайку (див. статтю Вахтанга Кіпіані «Тополиный пух, жара, июль» за 1 липня 2000-го року в газеті «Киевские ведомости».

В березні 2002-го року в інформаційному агентстві УНІАН політолог Володимир Бондаренко спрогнозував повторну переконливу перемогу на виборах міського голови Запоріжжя Олександра Поляка.

В травні 2003-го року в інформаційному агентстві УНІАН політолог Володимир Бондаренко разом із народним депутатом України Олександром Пеклушенком спрогнозував на виборах міського голови в Запоріжжі перемогу Євгена Карташова.

У 2004 Інститут політичних та соціологічних досліджень проводив маркетингові дослідження для концерну “СТІРОЛ” (Президент концерну – Герой України, народний депутат Микола Янковський).

У 2005 році Інститут співпрацював із фірмою World Wide Chemical -дочірньою фірмою всесвітньо відомої американської кампанії IBE TRADE (президент Алекс Ровт).

У лютому 2004 року для журналу “Економіст” В. Бондаренко спрогнозував перемогу Віктора Ющенка на президентських виборах в Україні.

9 березня 2006 року в Укрінформі та тижнем раніше в УНІАНі голова ради директорів Інституту політичних та соціологічних досліджень Володимир Бондаренко як і соціолог Володимир Полохало найточніше передбачив результати нинішніх парламентських виборів.

У 2007 році під керівництвом Володимира Бондаренка написана та упорядкована книга «Обличчя України» (На сайті Інституту www.shevchenko-institute.org.ua в розділі «Нові проекти»»

Наша адреса та контактні телефони: вул.. Шовковична, 18 б, оф.33 Тел/факс: (044)253-78-67 8 (050) 315-71-29 8(050) 440-50-93