Більшість експертів вважає, що судова система України не відповідає сучасним вимогам.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив віце-президент «Центру дослідження корпоративних відносин» Ростислав ІЩЕНКО.

За його словами, з 12 до 18 червня Центром були опитані 11 експертів провідних дослідницьких центрів України на тему «Україна: проблеми легалізації незаконних капіталів». Згідно з результатами цього дослідження, як повідомив Р.ІЩЕНКО, 63,3% експертів вважають, що діюча українська судова система не відповідає сучасним вимогам.

Відео дня

На думку експертів, зазначив Р.ІЩЕНКО, що «діюча система судочинства в Україні не має нічого спільного з вимогами сучасності, натомість вона переповнена корупцією, перевищенням службових повноважень, відсутністю неупередженого погляду. Суди не вирішують за законом спори, судді продажні і погано знають чинне законодавство».

Водночас, зазначив він, 27,3% опитаних експертів вважають, що діюча судова система в Україні в чомусь відповідає, а в чомусь ні вимогам часу. За словами Р.ІЩЕНКА, експерти стверджують, що «у нас в країні судова система не захищає належним чином права людини і підприємств. Судова система функціонує, але вона може і повинна працювати ефективніше за умови цілеспрямованої боротьби держапарату з корумпованістю суддів і більшої інформаційної відвертості».

Разом з тим, за словами Р.ІЩЕНКА, 9,1% опитаних експертів висловили думку, що судова система цілком відповідає вимогам сучасності, але не відповідають кадри цієї системи.

Коментуючи результати опитування, Р.ІЩЕНКО зазначив, що «поточна політична криза багато в чому була інспірована діючою судовою системою». За його словами, поглиблення політичної кризи в країні, що призвело до розвалу правового поля, стало можливим тільки тому, що «нижчі судові інстанції стали ухвалювати рішення, що виходять за межі їх компетенції». Як вважає Р.ІЩЕНКО, сьогодні судова система «перейшла із статусу незалежного арбітра в статус політичної зброї», оскільки в двох-трьох-четирьох судах можна одержати діаметрально протилежні результати судових рішень.

У зв`язку зі сказаним, Р.ІЩЕНКО не виключає можливості того, що, використовуючи судову владу в своїх цілях, сьогодні, образно кажучи, «політики підійшли до тієї грані, щоб припинити дії по суті акту про незалежність України, …тобто справа дійшла вже до абсурду».

Водночас він вважає, що «судова система є сьогодні якщо не знищеною, то розбалансованою, оскільки будь-який акт державного рівня будь-який районний суд може припинити».

У свою чергу, присутній на прес-конференції керівник економічних програм Центру В`ячеслав БУТКО повідомив, що завдяки недосконалості судової системи України за останні 2-3 роки в нашій країні було зроблено близько 2,5 тис. спроб рейдерського захоплення підприємств. За його словами, такі процеси можливі, перш за все, тому що «судді практично не карані за свої дії».

Продовжуючи коментарі рейдерства, В.БУТКО висловив сумнів в необхідності існування так званої антірейдерськой комісії, створеної при Кабінеті міністрів України, оскільки, на його думку, дана комісія практично ніяких реальних результатів не досягла, а тому він упевнений, що немає потреби в існуванні такого роду комісії, «просто необхідно дотримуватися чинного законодавства».

У свою чергу, продовжуючи тему, Р.ІЩЕНКО висловив сумніви в зміні ставлення судів до розгляду тих або інших питань в результаті проведення реформи.

«Як би не була реформована судова система, …до тих пір, поки політики не матимуть потреби реально діяти, судова система, незалежна система в Україні не існуватиме . І ми будемо приречені переживати перманентні політичні кризи», - сказав Р.ІЩЕНКО.