Редактор газети “Рідне Прибужжя” Тетяна ОДИНЦОВА заявляє, що на видання чиниться адміністративний тиск з боку засновника газети - Миколаївської обласної ради.

Про це Т.ОДИНЦОВА повідомила сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

“За останній період з’явилися ознаки адміністративного тиску на колектив і на мене особисто як головного редактора”, - сказала вона.

Відео дня

Т.ОДИНЦОВА зазначила, що в жодному разі не хоче пов’язувати події, які відбуваються навколо газети, з політикою, і прихід на прес-конференцію не є “політичним демаршем”. За її словами, газета не зверталася за підтримкою до жодної з політичних партій.

Водночас Т.ОДИНЦОВА повідомила, що чиновники апарату облради втручаються як в фінансово-господарську діяльність, так в редакційну політику газети, намагаючись вичитувати і правити журналістські тексти.

“Наш колектив є достойним того, щоб у нас не вимагали на вичитку тексти, не використовували телефонне право, викликаючи того чи іншого журналіста в поїздку з головою облради, щоб не було такої кількості перевірок, які відбулися за останні 2,5 місяці”, - наголосила вона.

Т.ОДИНЦОВА також повідомила, що нинішня ситуація з газетою була розглянута на профспілкових зборах та зборах трудового колективу.

Редакція газети також звернулася з листом до голови НСЖУ Ігоря ЛУБЧЕНКА, в якому попросила вжити заходів для негайного захисту професійних прав творчого колективу газети, захисту свободи висловлення поглядів та свободи преси.

Журналісти газети наголошують, що не хочуть, щоб видання використовувалося як “кишенькове” напередодні виборів, було керованим.

“Протягом двох з половиною місяців здійснюється психологічний тиск на головного редактора та колектив редакції: виклики на постійні депутатські комісії, здійснення депутатами перевірок, втручання в господарську діяльність”, - зазначається в листі.

Т.ОДИНЦОВА повідомила, що випадок з її газетою непоодинокій у Миколаївській області. За її словами, минулого місяця редакція іншої обласної газети “Николаевский бизнес” була змушена зняти матеріал через те, що в ньому йшлося про конфлікт навколо бізнесу сім’ї Демченків ( голови Миколаївської обласної ради Тетяни ДЕМЧЕНКО).

Редактор також зазначила, що голова облради жодного разу не зустрічалася з колективом редакції газети, про що її просили журналісти.

Вона вважає, що ситуація з газетами, засновниками яких є облради, є такою, що “треба бити на сполох”.

Водночас редактор запевнила, що газета “Рідне Прибужжя” намагається доводити до читачів правдиву інформацію.

Юрист НСЖУ Олександр БУРМАГІН, у свою чергу, повідомив, що конфлікти між органами місцевого самоврядування та адміністраціями, які є засновниками видань, відбуваються в усіх регіонах України. Він наголосив, що ці конфлікти дуже активізувалися з наближенням виборчої кампанії, а також з початком процесу роздержавлення комунальних та державних друкованих ЗМІ.

“Ці ЗМІ з часом будуть передані у власність трудових колективів. Я вбачаю саме в тому дві основні підстави для такої хвилі конфліктів - деякі політичні сили хочуть отримати кишенькові друковані ЗМІ, які все ж таки мають вплив, особливо в районах. По–друге, деякі політичні сили чи місцеві еліти бажають з часом отримати власні, готові ЗМІ після роздержавлення”, - вважає юрист.