Компанія "Zakar Resources Ltd" занепокоєна протидією держчиновників реалізації інвестиційного проекту, спрямованого на освоєння Мужіївського золоторудного родовища в Закарпатській області. Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив виконавчий директор компанії "Zakar Resources Ltd" Кріс БАРКЕР.

За його словами, на сьогодні обсяги виробництва на шахті Мужіївського золоторудного родовища зменшились, а сам проект, для реалізації якого було створено ТОВ "Закарпатполіметали", перебуває в жалюгідному стані. Разом з тим, відзначає К.БАРКЕР, Міністерство промислової політики України ігнорує запити компанії "Zakar Resources Ltd" про необхідність додаткових інвестицій в Мужіївське родовище для виведення його з кризи. «Zakar Resources Ltd» готова додатково інвестувати в проект загалом 100 млн. грн. на умовах збільшення розміру статутного капіталу ООО "Закарпатполіметали" і збільшення своєї частки в статутному фонді Товариства до 75%», - сказав К.БАРКЕР. (Зараз «Zakar Resources Ltd» належить 6,33% статутного фонду ТОВ "Закарпатполіметали", який загалом залишає 34 млн. грн. - УНІАН).

При цьому, за його інформацією, другий учасник проекту і акціонер ТОВ "Закарпатполіметали" - Державна акціонерна компанія "Українські поліметали", яка володіє 93,76% статутного фонду підприємства, розглядає можливість введення до складу засновників "Закарпатполіметали" третьої особи.

Відео дня

«Від Мінпромполітики до нас доходять чутки про те, що існує третя сторона, яку планується ввести до складу засновників "Закарпатполіметали" всупереч досягнутим раніше домовленостям і на догоду якомусь посадовцю», - відзначив К.БАРКЕР і додав: «За нашими даними, йдеться про ТОВ «Світ», нам не відомо, хто стоїть за цією компанією, проте ясно, що у неї є зв`язки в держструктурах».

Виконавчий директор «Zakar Resources Ltd» висловив сумнів, що з появою ТОВ «Світ» у складі засновників ТОВ "Закарпатполіметали", останнє зможе вийти з кризи.

Водночас К.БАРКЕР відзначив, що плани «Zakar Resources Ltd» з освоєння Мужіївського родовища знаходять підтримку на високому державному рівні і в адміністрації Закарпатської області.

“Проте ігнорування наших запитів з боку Мінпромполітики не дозволило «Zakar Resources Ltd» виконати свої інвестзобов`язання в повному обсягу. В результаті, більш як 7 місяців - з грудня 2006 року, діяльність ООО "Закарпатполіметали" припинено, близько 400 працівників "Закарпатполіметали" залишилися без роботи, а само Товариство має велику бюджетну і кредиторську заборгованості. У зв`язку з фінансовою неспроможністю, Товариство не вживає необхідних природоохоронних заходів, спрямованих на усунення наслідків діяльності золотовидобувного комплексу, що створює загрозу екологічній ситуації і соціальну напругу в регіоні”, - наголосив К.БАРКЕР.

За його словами, останньою спробою вивести ООО "Закарпатполіметали" з кризової ситуації була пропозиція розглянути питання про збільшення статутного фонду Товариства на зборах його учасників 12 червня цього року, але ДАК "Українські поліметали" його проігнорувала.

Він також повідомив, що «Zakar Resources Ltd» готова розглянути пропозиції Мінпромполітики щодо зменшення обсягу частки в статутному фонді ТОВ "Закарпатполіметали", на яку претендує компанія. «Ми готові прийняти пропозиції про збільшення нашої частки не до 75%, а менше, однак поки що до нас такі пропозиції не надходили», - сказав К.БАРКЕР.

Довідка УНІАН. У 1999 році в Закарпатській області в рамках реалізації Державної програми створення і розвитку золотовидобувної і золотопереробної галузі України на 1996 - 2005 роки "Золото України" було створене ТОВ "Закарпатполіметали". Учасниками ООО "Закарпатполіметали" є Державна акціонерна компанія "Українські поліметали" (93,76%) і компанія "Zakar Resources Ltd", дочірнє підприємство канадської компанії Tournigan Gold Corporation, акції якої включено в лістинг бірж Канади і Німеччини (6,33%). Основною метою такого проекту на базі ТОВ "Закарпатполіметали" було створення першого і єдиного в Україні золотовидобувного комплексу з повним циклом видобутку і виробництва.