Українські правозахисники вважають за необхідне встановити громадський контроль у місцях позбавлення волі з метою попередження тортур.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в УНІАН з нагоди Міжнародного дня на підтримку жертв тортур, що відзначається 26 червня.

Так, президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна», депутат Верховної Ради п’ятого скликання Катерина ЛЕВЧЕНКО наголосила, що «держава за участю громадських організацій має створити незалежний механізм запобігання катуванням».

Відео дня

К.ЛЕВЧЕНКО переконана, що такі кроки має зробити, перш за все, інститут Омбудсмена. Водночас вона сумнівається, що цей інститут зможе швидко створити систему громадського контролю у пенітенціарних закладах. Свою думку вона пояснила тим, що Державний департамент України з питань виконання покарань на сьогодні залишається закритим для суспільства, закритим для контролю і моніторингу громадськими організаціями.

Присутній на прес-конференції голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген ЗАХАРОВ погодився з думкою К.ЛЕВЧЕНКО. При цьому він наголосив на необхідності негайного здійснення змін в зазначеному департаменті і загалом в усій пенітенціарній системі.

У своєму виступі він навів декілька прикладів порушень прав людини в місцях позбавлення волі. Так, зокрема, Є.ЗАХАРОВ нагадав про голодування, яке цього року оголошували в’язні Ізяславської колонії через погане поводження з ними. За словами правозахисника, через декілька днів після вирішення конфлікту в колонії спецназ жорстоко побив організаторів цієї акції протесту.

Він також поінформував, що Європейський суд з прав людини цього року прийняв до розгляду заяви 13 засуджених щодо побиття їх в одній з українських колоній у травні 2001 року та в січні 2002 р.

Є.ЗАХАРОВ наголосив, що нині система виконання покарань є закритою для суспільства, засуджені не мають можливості скаржитися на незаконні дії адміністрації колонії, а якщо їм вдається боротися зі свавіллям, то вони або їхні родичі піддаються сильному тиску.

Крім того, Є.ЗАХАРОВ звернув увагу присутніх на зауваження Комітету ООН проти катувань про заборону використання антитерористичних підрозділів в установах виконання покарань.

У свою чергу, К.ЛЕВЧЕНКО наполягає, що Держдепартамент з питань виконання покарань має стати цивільною інституцією і підпорядковуватися Міністерству юстиції, а не бути «правоохоронним органом, який знаходиться на передньому краю боротьби із злочинністю», як заявляє голова департаменту Василь КОЩИНЕЦЬ, сказала К.ЛЕВЧЕНКО.

Продовжуючи цю тему, Є.ЗАХАРОВ зазначив, що завдяки створенню при Міністерстві внутрішніх справ Громадської ради правозахисникам вдасться дещо поліпшити поводження співробітників міліції із затриманими громадянами.

Водночас правозахисник наголосив, що, на жаль, сьогодні органи прокуратури, на яких покладено нагляд за роботою правоохоронних органів, не досить уважно ставляться до порушень з боку співробітників МВС, інакше справ про незаконне поводження з затриманими було б менше. В контексті зазначеного Є.ЗАХАРОВ поінформував, що минулого року до правозахисних організацій надійшло понад 5 тис. скарг на незаконне поводження з затриманими в органах МВС, 435 з них підтвердились. У той же час, за останні півтора роки на дії співробітників Держдепартаменту з питань виконання покарань надійшло 489 скарг, однак жодну з них департамент не підтвердив.

У свою чергу, присутній на прес-конференції радник Міністра внутрішніх справ з прав людини і гендерних питань Олег МАРТИНЕНКО зазначив, що вже майже два роки МВС створює механізм сприяння більшої відкритості діяльності органів внутрішніх справ та запобігання насильству, в тому числі завдяки мобільним групам та Громадській раді при МВС і обласних управліннях.

«Політика міністерства була і є такою, щоб кожен такий випадок ретельно розслідувався, і винуватці притягувались до відповідальності», - сказав О.МАРТИНЕНКО, висловивши сподівання, що і в найближчі роки в системі МВС значно зменшиться кількість незаконних дій співробітників відносно громадян.

О.МАРТИНЕНКО також повідомив, що вже цього року із понад двох тис. скарг знайшли підтвердження 120, в результаті 225 співробітників органів внутрішніх справ були покарані.