Керівник юридичного департаменту блоку "Народна самооборона" Юрія ЛУЦЕНКА адвокат Юрій МАРТИНЕНКО переконаний, що після зміни керівництва Міністерства внутрішніх справ у правоохоронних органах різко зросла кількість порушень прав громадян.

Про це юрист заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Після зміни керівництва у Міністерстві внутрішніх справ та в управліннях на місцях ситуація з дотриманням прав громадян різко погіршилась», - сказав Ю.МАРТИНЕНКО, додавши при цьому, що якщо раніше це були поодинокі випадки, «то зараз це система».

Відео дня

На переконання адвоката, сьогодні правоохоронні органи перетворилися на злочинну структуру, яка фальсифікує кримінальні справи, бере хабарі, піддає людей тортурам.

Також Ю.МАРТИНЕНКО припускає, що це все відбувається через недбале ставлення органів прокуратури щодо нагляду за діями міліції, а тому співробітники МВС відчуваючи безкарність, роблять усе, що їм заманеться.

Як приклад Ю.МАРТИНЕНКО навів ситуацію, в якій опинився київський підприємець Олександр ГОЛОВКО, якого 16 травня було затримано співробітниками Дарницького райвідділу міліції Києва. Співробітники райвідділу, застосовуючи до силові методи впливу до підприємця, вимагали написати «явку с повинной» про те, що О.ГОЛОВКО займався шахрайством. Внаслідок таких дій, підприємець отримав струс мозку, перелом руки та внутрішньо-мозкову гематому.

Крім того, за рішенням Дарницького суду на підставі протоколу, складеного співробітниками Дарницького райвідділу міліції, О.ГОЛОВКА було заарештовано на три доби відповідно до ст. 185 Адміністративно-процесуального кодексу (злісна непокора співробітникам міліції).

У свою чергу, присутній на прес-конференції О.ГОЛОВКО підтвердив слова свого адвоката, додавши при цьому, що на його прохання будь-хто із співробітників міліції відмовився поясняти у зв’язку з чим його затримано та відмовився надати можливість для того, щоб затриманий міг повідомити адвокатові та своїм родичам про місце свого перебування.

У зв’язку із викладеним, О.ГОЛОВКО зі свого боку висловив занепокоєння щодо ситуації, що склалася у правоохоронних органах і яку він безпосередньо відчув на собі. Потерпілий від дій правоохоронців у своєму виступі назвав зовсім неприпустимими вчинки співробітників міліції, які повинні захищати людей, а не завдавати їм каліцтва.

У свою чергу, продовжуючи цю тему, Ю.МАРТИНЕНКО додав, що ним було в деталях описано цю історію, яку було розміщено на одному з відомих українських інтернет-сайтів, а після чого, як упевнений він, правоохоронні органи столиці вдалися до дій з метою дискредитувати і покарати його як адвоката і правозахисника, використовуючи з цією метою сина Ю.МАРТИНЕНКА.

Довідка УНІАН. Ю.МАРТИНЕНКО навесні цього року виступав в суді як захисник екс-міністра внутрішніх справ Ю.ЛУЦЕНКА, якого Генпрокуратура звинувачувала у зловживанні службовим становищем на посаді керівника МВС.

Адвокат повідомив, що розмістив в одному інтернет-виданні свою статтю під назвою «Дарницький відділ НКВС», в якій вказував на грубі правопорушення, які відбуваються в Дарницькому райвідділі міліції Києва.

Як зазначив, Ю.МАРТИНЕНКО, у день виходу цієї статті в Дарницькому районі столиці «на гарячому» було затримано під час розукомплектації автомобіля двох наркоманів. Як з’ясувалося пізніше, зазначив адвокат, ці люди під тиском співробітників міліції потім сказали, що з ними під час скоєння правопорушення був 19-річний син адвоката Максим, який начебто втік з місця скоєння злочину, стверджує Ю.МАРТИНЕНКО.

«На мене здійснюють тиск, використовуючи для цього мого сина», - зазначив Ю.МАРТИНЕНКО.

Водночас за словами начальника ЦГЗ столичної міліції Володимира ПОЛІЩУКА, обшук у квартирі Ю.МАРТИНЕНКА провели у межах справи, порушеної проти сина адвоката.