Депутати від Партії промисловців і підприємців України, включені до виборчого списку блоку «Наша Україна», у разі ухвалення рішення Центральною виборчою комісією про обнуління списків «Нашої України» і відмову в реєстрації їхніх кандидатів народними депутатами мають намір оскаржити це рішення в суді.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив кандидат у депутати від ПППУ Денис ЯКУБОВСЬКИЙ, включений до списку блоку «Наша Україна» під номером 419.

«Враховуючи те, що блок створювався як демократичне об`єднання, то ні в угоді про створення блоку, ні в законі про вибори до Верховної Ради не було і бути не могло норми про виключення однієї з партій іншими учасниками цього блоку. Це рішення порушило наші права, а свої права ми захищатимемо», - сказав Д.ЯКУБОВСЬКИЙ.

Відео дня

У свою чергу народний депутат V скликання, заступник голови ПППУ Лев ГНАТЕНКО зазначив, що заміщення депутатів, які достроково склали повноваження, є законним правом наступних по черзі кандидатів у депутати і не є спробою зірвати політичні домовленості, закріплені в спільній заяві Президента України Віктора ЮЩЕНКА, прем`єр-міністра Віктора ЯНУКОВИЧА і голови ВР V скликання Олександра МОРОЗА.

На думку Л.ГНАТЕНКА, політичні домовленості зривають опоненти коаліції. Зокрема, уточнив він, йдеться про невиконання «іншою стороною свого підпису під пунктами про невтручання в судову систему і про визнання того, що дострокові вибори проводяться згідно з указом Президента на підставі 2-ї частини 82-ї статті Конституції – тобто пункту про обнуління списків».

«Ми переконалися, що пан ОНІЩУК дізнався про рішення апеляційного суду і оголосив його ще до того, як це рішення було ухвалене. Виникає питання – як він дізнався про рішення судді? Крім того, він багато раз заявляв, що він знає наперед, яким буде це рішення. Це говорить про те, що пункт про невтручання в судову систему не зовсім якісно виконується», - вважає Л.ГНАТЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня прес-служба ПППУ повідомила, що партія не збирається погоджуватися з „обнулінням” виборчого списку блоку «Наша Україна» на виборах 26 березня 2006 року і продовжує відстоювати свої інтереси в суді. За словами Л.ГНАТЕНКА, міжпартійний з`їзд блоку «Наша Україна» відбувся без запрошення делегатів від ПППУ, а його рішення ухвалені без дотримання встановлених законодавством і угодою про створення блоку процедур. Саме тому, вважає він, ЦВК своїм рішенням відмовила блоку «Наша Україна» в обнулінні списку. Л.ГНАТЕНКО також повідомив, що апеляційна скарга від ПППУ, якою припинено рішення Печерського райсуду на користь «Нашої України», направлена на адресу Київського апеляційного адміністративного суду. Згідно з процедурою, визначеною Кодексом адміністративного судочинства України, можливий термін розгляду справи - 11-20 червня. «Це, у свою чергу, означає, що до рішення суду і відповідної постанови ЦВК складання своїх повноважень народними депутатами блоку «Наша Україна» не має юридичних наслідків для впровадження статті 82 Конституції України. Водночас, кандидати в народні депутати від ПППУ за списками виборчого блоку НУ готові увійти до складу діючого парламенту України», - зазначив Л.ГНАТЕНКО.

11 червня члени ЦВК заявили на брифінгу, що Центральна виборча комісія не може обнулити списки, а також визнати обраними нових депутатів через відсутність законодавчої бази.

Зокрема, голова ЦВК Володимир ШАПОВАЛ розкритикував прикінцеві положення Закону “Про внесення змін до Закону “Про вибори народних депутатів України” і деяких інших законів, де йдеться про те, що закон вступає в силу з дня його публікації, але при цьому вступає в дію лише через 60 днів після публікації.

На думку В.ШАПОВАЛА, це означає, що норми нового закону ще не вступили в дію, а норми колишнього закону, які були виключені новим, вже не діють. Зокрема, це стосується і норм виборчого законодавства щодо процедури обнуління списків, і процедури визнання обраними народних депутатів за списками політичних партій і блоків замість тих, хто вибув.

Депутат V скликання, член фракції «Наша Україна» Микола ОНІЩУК 16 червня повідомив журналістам, що Київський апеляційний адміністративний суд відмовив ПППУ в розгляді апеляційної скарги на рішення Печерського райсуду.