Трудовий колектив “Укртелефільму” заявляє про рейдерство з боку службовців Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили представники трудового колективу “Укртелефільму” – генеральний директор студії “Укртелефільм” Олег БІЙМА, адвокат студії Олег БЕРЕЗЮК та заступник гендиректора, член Ради трудового колективу студії “Укртелефільм” Руслан СМАКОВ.

За інформацією Р.СМАКОВА, Держкомтелерадіо вже 8 місяців веде війну “без правил” зі своїми підлеглими. “Причина цього - земельна ділянка площею близько 3 га, на якій розташована студія “Укртелефільм”. Інша причина - фінансові активи студії”, - сказав він.

Відео дня

Заступник гендиректора пояснив, що “Укртелефільм” виступило замовником будівництва житлово-офісного комплексу на вул. Туманяна, 15 (земельна ділянка, прилегла до студії), вклавши гроші в будівництво цього комплексу. “Ми отримуємо значний прибуток сьогодні, який обчислюється в 65 млн. грн. Збираємося ці гроші направити на розвиток виробництва телевізійних фільмів”, - поінформував Р.СМАКОВ.

Водночас, за його словами, призначений у вересні минулого року голова Держкомітету телебачення та радіомовлення “медіамагнат, власник каналу НТН, “регіонал” Едуард ПРУТНІК з перших днів роботи на цій посаді намагається змінити місцезнаходження “Укртелефільму”.

Р.СМАКОВ повідомив, що після того, як директор студії О.БІЙМА разом із трудовим колективом виступили проти переселення студії, “непоступливого директора” було звинувачено у “колосальних зловживаннях”, які начебто мали місце на студії, і звільнено з посади. Крім того, Е.ПРУТНІК звернувся до Генпрокуратури щодо відкриття кримінальної справи про діяльність О.БІЙМИ. Однак, у судових інстанціях було прийнято ухвалу відмовити у порушенні кримінальної справи, зазначив він.

Водночас, за словами Р.СМАКОВА, для досягнення своєї мети Е.ПРУТНІК видає низку наказів. Зокрема, маючи на меті “ліквідувати “Укртелефільм” через банкрутство”, приймає рішення про його злиття зі збитковим підприємством “Фотон”, яке наразі нічого не виробляє. Другим наказом голова Держкомітету звільняє О.БІЙМУ від займаної посади, причому в той момент, коли “він фактично лежить на операційному столі”. Позов же О.БІЙМИ до Шевченківського суду з проханням скасувати “незаконний” наказ про його звільнення вже 5 місяців не розглядається через причини неявки представників Держкомітету на судове засідання. При цьому Р.СМАКОВ підкреслив, що серед прізвищ працівників Держтелерадіо було виявлено однофамільця судді, який веде справу О.БІЙМИ.

Третім наказом було призначено на період реорганізації студії в.о. гендиректора Ігоря КОШАРУ.

Коли трудовий колектив заявив, що не сприймає ці накази, за словами Р.СМАКОВА, Держкомітет пообіцяв “багато крові”. Зокрема, за його інформацією, почали “фабрикуватися” кримінальні справи, одна з яких щодо “вкраденої” печатки “Укртелефільму”, які були закриті Київською прокуратурою.

Крім того, як повідомив Р.СМАКОВ, “була “героїчна боротьба” з дверима гендиректора за допомогою лома і болгарки, були “маски-шоу” із застосуванням працівників охоронного агентства і спробою захопити приміщення студії, були запрошення прийти “на стрілку”, була напередодні одного з судових позовів відмова гальм в авто одного із заступників гендиретора студії і одночасно виведений з ладу ручник і т.д.”

Водночас, зазначив він, 1 червня ц.р. в “Урядовому кур’єрі” було опубліковано недостовірну інформацію про втрату печатки студії. 7 червня вийшло спростування цієї інформації. Однак І.КОШАРА отримав дублікат печатки студії “Укртелефільм”.

“Завдяки шахрайству КОШАРА виготовив дублікат печатки і фактично на паперах ліквідував студію 18 числа ц.р. Вже було повідомлення державного реєстратора, що студія перестала існувати”, - повідомив Р.СМАКОВ.

Адвокат студії зазначив, що “юридичної проблеми” в “Укртелефільму” не існує. “Проблема полягає в одному – Олег БІЙМА і його трудовий колектив організували належним чином роботу на своєму підприємстві, побудували будинок абсолютно законно. Ми проаналізували всі юридичні документи, і підстав стверджувати ,що там було хоч якесь найменше порушення немає. Прийшло нове керівництво Держтелерадіо, і воно, я так розумію, хоче взяти участь у розподілі квартир, які знаходяться в цьому будинку”, - сказав О.БЕРЕЗЮК.

О.БІЙМА повідомив, що 2000 р, коли він очолив студію, вона фактично була визнана банкрутом з великими боргами. Але, незважаючи на це, за 6 років було зроблено біля 300 телевізійних фільмів, на базі студії "практично на ентузіазмі і без державної підтримки” було засновано український канал “Культура”. За його інформацією, в 2006 р. студія вийшла на гарні фінансові та творчі показники. “І будівництво зазначеного будинку було з метою вкладання виручених коштів у реформування студії”, - наголосив він.

“Ми будемо оскаржувати законність звільнення О.БІЙМИ із займаної посади, а оскільки він незаконно звільнений, то всі інші документи та розпорядження, які були підписані його наступником, будуть незаконними”, - наголосив адвокат, коментуючи подальші дії щодо збереження “Укртелефільму”.