Суддя Верховного Суду України, заступник голови Ради суддів України Василь ГУМЕНЮК вважає більш логічним, щоб призначення суддів на адміністративні посади відбувалося за рішенням Ради суддів України.

Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН, коментуючи рішення Верховної Ради від 30 травня цього року, яким призначення суддів на адміністративні посади було передано до повноважень Вищої ради юстиції.

«Більше всього правових підстав, логічних підстав, щоб це мала робити Рада суддів України», - сказав В.ГУМЕНЮК.За його словами, сьогодні «суди стали використовувати політичні партії, змагаючись один перед одним. Політики стали прямо втручатися в діяльність судів». На думку В.ГУМЕНЮКА, спостерігається наявність «дуже багатьох бажаючих впливати на суд», що є неприпустимим.

Відео дня

На його переконання, всупереч існуючій думці, сьогодні «судова влада не узурпувала владу…». При цьому він зауважив, що жодна з гілок влади не може перебирати на себе абсолютні повноваження, а повинна чітко діяти лише у межах, передбачених законом.

Продовжуючи свій коментар щодо призначення суддів Вишою радою юстиції, В.ГУМЕНЮК зазначив, що з таким перебігом подій можна було б погодитись у тому разі, якби у ВРЮ кількість суддів була б представлена 50% + 1 суддя, однак сьогодні кількість суддів у ВРЮ становить лише чверть, а тому говорити про неупереджене рішення щодо призначення того чи іншого судді на адміністративну посаду не можна.

У зв’язку з цим він зазначив, що при існуючій системі представлення суддів Вищій раді юстиції у нього “виникає дуже великий сумнів щодо прозорості призначення на посади». Водночас, повертаючись до теми призначення суддів на адміністративні посади Радою суддів України, В.ГУМЕНЮК зауважив, що це питання повинно бути ухвалено Верховною Радою шляхом прийняття відповідного закону.

Також В.ГУМЕНЮК повідомив, що 26 червня має відбутися з’їзд суддів України, на якому серед інших розглядатиметься і питання про призначення суддів.

В свою чергу, Голова Правління Фундації сприяння правосуддю Катерина Тарасова повідомила, що 16 червня ц.р. відбувся З’їзд Фундації, де було вирішено підтримати позицію Ради суддів України у питанні призначення суддів на адміністративні посади та визнано неприпустимим тиск на суддів. На її думку, позиція Вищої Ради Юстиції та Верховної Ради України є спробою втручання у незалежність правосуддя задля політичних цілей та амбіцій. Такі дії не співпадають із жодним принципом незалежності суддів та зобов’язанням України перед Радою Європи.

Як повідомляв УНІАН, 30 травня Верховна Рада прийняла постанову «Про тимчасовий порядок призначення суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад». Цією постановою передбачено, що голова суду, заступник голови суду (крім голови Верховного суду України та заступників голови ВСУ) призначаються на посаду строком на 5 років із числа суддів відповідного суду та звільняються з посади Вищою радою юстиції на підставі рекомендації Ради суддів України (щодо спеціалізованих судів – відповідної ради суддів), голови ВСУ (щодо спеціалізованих судів – голови відповідного вищого спеціалізованого суду) зборів суддів відповідних судів, члена ВРЮ.

Того ж дня Печерський райсуд Києва призупинив дію цієї постанови.