Народний депутат V скликання, представник БЮТ Сергій ТЕРЬОХІН заявляє, що, незважаючи на те, що пшениця минулого урожаю має подорожчати максимум на 6-7%, в деяких регіонах ціна на хліб збільшилася на 20-25%.

Як передає кореспондент УНІАН, про це С.ТЕРЬОХІН повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

У свою чергу депутат V скликання Юрій ТРИНДЮК, додав, що серед складових ціни на хліб, окрім подорожчання борошна і зерна, є й інші чинники - збільшення цін на газ, дизельне пальне, нафтопродукти тощо. «Вважати, що виною тільки зерно або борошно – це помилково, дуже багато складових», - сказав Ю.ТРИНДЮК.

Відео дня

Серед причин ситуації, що склалася, С.ТЕРЬОХІН називає також те, що уряд не проводить інтервенції на ринку зерна в чистому вигляді. За його словами, зерно з Держрезерву не викидається на ринок як інтервенція, а переробляється на борошно за домовленостями з певними комбінатами. Потім борошно реалізується в роздробі. «Ніякого впливу на оптову ціну зерна не відбувається», - наголосив С.ТЕРЬОХІН.

Також чинниками, які стали причиною ситуації, що склалася, в АПК, С.ТЕРЬОХІН називає те, що не створена Аграрна біржа України. Використовуючи її механізм, зерно з Держрезерву і Аграрного фонду мало було б доходити до споживача. Не створено також Фонд аграрних страхових субсидій та ін.

С.ТЕРЬОХІН частково пояснює підвищення цін на зерно і тим, що компанії від введення квот на експорт одержали збитки і зараз їх компенсують.

Нагадаємо, 14 травня лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО звинуватила уряд і монополістів у змові з метою підвищення цін. За її даними, рівень інфляції сьогодні становить 17%, спостерігається стрімке зростання цін на всі продукти, в першу чергу, на хліб, яке відчуває на собі кожен громадянин України.

За словами Ю.ТИМОШЕНКО, в БЮТ переконані, що ця ситуація є результатом змови уряду і монополістів, які “кладуть надприбутки собі в кишеню”.