Представники БЮТ в Київській міській раді заявляють, що не готують на завтрашню сесію ніяких силових дій проти депутатів, яких рішенням з’їзду БЮТ від 2 червня позбавлено депутатських мандатів та повноважень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили депутати фракції БЮТ Юрій ДМИТРУК та Сергій МЕЛЬНИК.

Ю.ДМИТРУК також повідомив, що не має інформації щодо участі у засіданні Київради лідера БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО та народних депутатів України однойменної фракції.

Відео дня

“Такої інформації нема і планів таких щодо Київської міської ради не планували і на фракції не обговорювали. Ми будемо діяти правовими методами. Ми говоримо про те, що ці депутати не мають права брати участі в пленарному засіданні, і будемо говорити про те, що всі рішення, які будуть прийняті з їхнім голосуванням, будуть нелегітимні. І ніяких сутичок ми не збираємося створювати, чи створювати якісь кордони в зал. На мій погляд, це зайві кроки, які ні до чого не приведуть”, - сказав Ю.ДМИТРУК.

С.МЕЛЬНИК до цього додав, що і пікетів прихильників БЮТ під мерією з цього приводу ніхто не планує на завтра.

Водночас С.МЕЛЬНИК поінформував, що фракція БЮТ в Київраді звернулася до мера столиці Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО з листом, у якому повідомляється про рішення з’їзду від 2 червня і міститься прохання вжити відповідні організаційні заходи з метою недопущення відкликаних депутатів до роботи сесії Київради і заборонити проводити їхню реєстрацію на засідання.

Відповідно, за словами С.МЕЛЬНИКА, також передбачається, що вказані депутати не мали права з 2 червня брати участі у роботі постійних комісій Київради, до складу яких вони входили.

Разом з тим до сьогоднішнього дня відповіді на це звернення від Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО не надходило до фракції.

Щодо офіційних заяв прес-служби КМДА та Київради, в яких йдеться, що з’їзд БЮТ, враховуючи ухвалу Печерського районного суду, нелегітимний і його рішення, відповідно, теж, то Ю.ДМИТРУК висловив переконання, що юристи, які готували проект цієї ухвали, “не зовсім врахували новий закон про імперативний мандат”, і тому заборонили партіям та ТВК приймати рішення про виключення депутатів. Київська міська ТВК, за його словами, мала зареєструвати наступних за списком кандидатів у депутати за списком БЮТ. Через те, що тервиборчком відклав розгляд цього питання, зараз 15 наступних у списку депутатів звернулись до суду.

Як заявив представник БЮТ, рішення з’їзду про припинення повноважень депутатів “є кінцевим” і не потребує додаткового рішення територіальної виборчої комісії.

“Це вже є фактом, після якого зазначені особи вже не є депутатами міської ради, - підкреслив С.МЕЛЬНИК. - Закон і не передбачає ніяких дій територіальних виборчих комісій по звільненню депутатів, а він передбачає, що ТВК впродовж 3-х днів повинна зареєструвати нових за списком депутатів замість вибулих, рішення про яких прийнято на з’їзді”.

Ю.ДМИТРУК нагадав, що справа за позовом депутата Віктора ГРІНЮКА від Блоку Черновецького, за якою було винесено ухвалу, зараз розглядається в Апеляційному суді Києва. Її розгляд весь час через якісь причини відтягується і триває вже другий місць, додав він.

Як повідомляв УНІАН, заступник Київської міської голови – секретар Київради Олесь ДОВГИЙ заявив, що не виключає політичних провокацій під час засідання Київської міської ради 14 червня.

Так, в інтерв`ю газеті «Сегодня», говорячи про пленарне засідання сесії Київради, заплановане на 14 червня, О.ДОВГИЙ зазначив: «Тих, хто налаштований на конфлікт, хотів би відразу попередити: не треба використовувати Київраду як майданчик для залучення громадської уваги у зв`язку зі своєю політичною неспроможністю. Ми готові до можливих провокацій з боку БЮТ. За нашими даними, подібні провокації готуються і будуть спроби їх здійснити 14 червня».

«Що ж до депутатів Київради, нібито позбавлених з`їздом БЮТ мандатів, - наголосив О.ДОВГИЙ, - то ми в котрий раз стали свідками повного ігнорування радикальною верхівкою БЮТ норм права. Це все відбувається через те, що в нинішній нестабільній ситуації ніхто не поніс покарання за недотримання чинного законодавства. Грубо кажучи, ніхто за це не одержав по руках».

«Така безкарність і призводить до юридичних казусів, яким і було рішення з`їзду БЮТ щодо депутатів Київради. Воно приймалося врозріз з діючими судовими рішеннями – а їх близько десяти, що забороняють всім політичним силам застосовувати норми імперативного мандата до місцевих депутатів», - сказав О.ДОВГИЙ.

Довідка УНІАН. 2 червня з’їзд БЮТ прийняв рішення про припинення повноважень 15 депутатів Київради, які пройшли за списками Блоку, але не ввійшли до фракції БЮТ в міській раді. Це Андрій АНДРЮШКІН, Андрій АРТЕМЕНКО, Віталій БАБАК, Микола БОЙЧУК, Михайло БРОДСЬКИЙ, Олександр ДАНІЛОВ, Олександр ДРАПІЙ, Олексій ЄВЛАХ, Світлана ЗОРІНА, Андрій ІВАНОВ, Олексій КРИВОПІШИН, Леонід КРЮЧКОВ, Віктор МАНЖУРА, Олександр ПРИТИКА, Олександр СВЕРБИУС.